Η πολιτική κρίση στην Τουρκία ξεφεύγει από τα χέρια του Ερντογάν

Όλο και περισσότερο σφίγγει ο γόρδιος δεσμός που καλείται, πλέον, να λύσει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου διαφθοράς που εμπλέκει τη μισή κυβέρνησή του.

Τα ανοικτά «μέτωπα» που καλείται να αντιμετωπίσει ο τούρκος πρωθυπουργός είναι επικίνδυνα πολλά και αλληλένδετα. 

Η «αποψίλωση» της κυβέρνησης

Βασικός «πονοκέφαλος» του Ερντογάν είναι η «βροχή» παραιτήσεων υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παρά τον ανασχηματισμό της Τετάρτης. Τρεις υπουργοί -οι γιοι των οποίων συνελήφθησαν από τις αρχές- παραιτήθηκαν πριν από το κυβερνητικό «ανακάτεμα της τράπουλας», όμως τη σκυτάλη πήραν βουλευτές του ΑΚΡ.
Χθες παραιτήθηκε ο πρώην υπουργός πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι, ενώ προηγήθηκαν οι παραιτήσεις πρώτα του βουλευτή Ερντάλ Καλκάν και στη συνέχεια του βουλευτή Χαλούκ Όζνταλγκα, με το κυβερνών κόμμα να έχει ανακοινώσει μερικές ώρες πριν, ότι παραπέμπονται στο πειθαρχικό με αίτημα τη διαγραφή.

Δικαστικό παιχνίδι ισορροπιών

Ο τούρκος πρωθυπουργός, πάντως, δέχθηκε άλλο ένα «ράπισμα» μία μόλις μέρα μετά το «ξήλωμα» εισαγγελέα που θα ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς. Με απόφασή του το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ρύθμισης στην οποία προχώρησε πριν από μερικές μέρες η τουρκική κυβέρνηση στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί θα έπρεπε να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην ασφάλεια για την πορεία των ερευνών.

Το «αίνιγμα» των ενόπλων δυνάμεων και ο παράγοντας ΗΠΑ

Αμφιλεγόμενη είναι η στάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες με ανακοίνωσή τους, δήλωσαν ότι δεν θα παρέμβουν στις πολιτικές εξελίξεις, όμως έδειξαν ότι παρακολουθούν... διακριτικά τις εξελίξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
Η συζήτηση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία είναι έντονη από τη στιγμή που ο Γιαλτσίν Άκντογαν, σύμβουλος του Ερντογάν, επιχειρηματολογώντας πριν από μερικές μέρες εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, είχε πει μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτούς που έστησαν σκευωρία εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της χώρας». Ερντογάν και Γκιιουλέν, εξάλλου, ήταν σύμμαχοι κατά εποχή που ξέσπασε το σκάνδαλο Εργκενεκόν που «αποψίλωσε» τις κεμαλικές ένοπλες δυνάμεις.
Ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι του «παζλ», που εξηγεί πολλά, είναι και η στάση των ΗΠΑ που, πλέον, είναι σαφής. Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, Φράνσις Ρικαρντιόνε αρνήθηκε να συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
Το σκηνικό νευρικότητας για την τουρκική κυβέρνηση συμπληρώνουν τόσο οι διαδηλώσεις, με νέα επεισόδια να σημειώνονται το βράδυ της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, όσο και οι συνέπειες στην οικονομία, με την τουρκική λίρα να «βουλιάζει» εν μέσω πολιτικής κρίσης.
Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός για τον τούρκο πρωθυπουργό...