Άντε, πάλι πνιγήκανε σε μια κουταλιά νερό

γράφει ο Κων/νος Σπ. Δρακάτος


Ο λόγος για τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ξαφνικά λοιπόν,  ανακάλυψαν ότι ήρθε ο χειμώνας και πέθαιναν άνθρωποι από το κρύο. Η έκπληξη, στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, ήταν μεγάλη. Το κράτος, οι Δήμοι, η Εκκλησία, τα Φιλανθρωπικά Σωματεία, ακόμα και ο γείτονας, δεν είχαν πάρει είδηση, ότι υπήρχαν άνθρωποι που υπέφεραν και πέθαιναν από το κρύο, γιατί η ΔΕΗ τους είχε κόψει το ρεύμα, επειδή δεν είχαν πληρώσει τον λογαριασμό.

Τελικά το πήραν είδηση, όταν η γειτονιά βγήκε στον δρόμο και τα παράθυρα για να δουν το θέαμα της μεταφοράς του ξυλιασμένου νεκρού, που μέχρι τότε, φυσικά, «δεν ήξεραν τίποτα». Είναι η γνωστή.......
σκηνή, όπου κάποιος βρίσκεται ξαπλωμένος στον δρόμο από τροχαίο και τα διερχόμενα αυτοκίνητα μειώνουν την ταχύτητα, ή ακόμα και σταματούν, αν οι διερχόμενοι πεζοί που έχουν συγκεντρωθεί δυσκολεύουν την θέαση προς τον παθόντα, διακόπτοντας έτσι την κυκλοφορία, μόνο και μόνο, για θα δουν το δυσάρεστο έως και τραγικό θέαμα, του τραυματισμένου ανθρώπου και όχι για να βοηθήσουν, βεβαίως.

Και από δω αρχίζει το κωμικοτραγικό των ξεπαγιασμένων ζωντανών ή νεκρών. Κωμικό, γιατί ξαφνικά βρέθηκαν τόσοι πολλοί με «κοινωνικές ευαισθησίες και θέληση προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο» και τραγικό γιατί όλοι αυτοί οι «πολλοί» ήταν ο εξής ένας, το κράτος, δηλαδή κανείς. Και αυτό θα φανεί από την εξέλιξη αυτής της ιστορίας.

Το κράτος λοιπόν, δια του αρμοδίου υπουργείου, ζήτησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να του πει ποιοι είναι αυτοί που έχουν την συγκεκριμένη (όχι άλλη… και μπλέξουνε σε περισσότερα) ανάγκη, ώστε να βοηθήσει (ξέρετε πως…). Οι Δήμοι, ένιωσαν… να πέφτει το ταβάνι στο κεφάλι τους και αντέδρασαν σαν… «τοπική αυτοδιοίκηση»: «και που να ξέρουμε εμείς», «δεν υπάρχει προσωπικό», «δεν έχουμε λεφτά γιατί το Μνημόνιο… » κλπ. γνωστά… αυτοδιοικητικά και τελικά… «δεν ξέρουμε», πηγαίνετε στην ΔΕΗ. Πήγαν στην ΔΕΗ και χωρίς να ξέρουν, καλά-καλά, τι να κάνουν εκεί, ζήτησαν την λίστα με αυτούς που έχουν κόψει το ρεύμα. Να την κάνουν τι; Προφανώς θα ήθελαν να την «επεξεργαστούν» κατά το προηγούμενο της λίστας «Λαγκάρντ», με σκοπό… όχι πάντως την ανακούφιση των πασχόντων από το κρύο, γιατί μέχρι να συγκροτήσουν την… επιτροπή που θα  μελετούσε το θέμα, θα είχε περάσει ο χειμώνας και όποιος πέθανε, πέθανε… αφού ήρθε ή ώρα του…

Η ΔΕΗ που, εν τω μεταξύ, είχε ένα ερώτημα από το υπουργείο, έπρεπε να απαντήσει. Θα μπορούσε, εντός των υποχρεώσεών της, όπως ο Νόμος, ίσως και το Σύνταγμα, ορίζουν (μην γελάτε, γιατί έτσι λειτουργούν οι «συντεταγμένες πολιτείες», σύμφωνα και με το… Ευρωπαϊκό Δίκαιο) να εκτυπώσει, μέσα σε λίγα λεπτά, μια λίστα, να την στείλει στον υπουργό και ας πάει να… κλπ. Έλα όμως που τέτοια λίστα, το πιθανότερο, δεν είχε και πώς να το πει; Προφανώς, το Νομικό τμήμα της επιχείρησης, «επεξεργάστηκε» το αίτημα και βρήκε μια «νόμιμη» απάντηση (σιγά μην δεν εύρισκε): ότι δηλαδή, «… σύμφωνα  με τον νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων… κλπ. μπλα, μπλα, θέλουμε αλλά δεν μπορούμε, να σας δώσουμε τέτοια λίστα. Άκου τι βρήκανε οι άνθρωποι. Εξομοίωσαν τους φτωχούς και ανήμπορους ανθρώπους που πέθαιναν απ’ το κρύο, με τους παιδεραστές, που απαγορεύει ο νόμος να δοθούν ονόματα και ξέρω τι λέω! Το υπουργείο δεν ζήτησε να δοθεί η σχετική άδεια από την Αρχή Προστασία κλπ., ούτε βρέθηκε και κανένας δραχμολάτρης ή ευρωλιγούρης, να φωνάξει «βοήθεια» (ά, ρε Ζωή), ή ν’ ανέβει στα κάγκελα (αλά Ραχήλ).

Και ενώ δεν εύρισκαν, δήθεν, τρόπο πώς και σε ποιους να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό, για να μην πεθάνουν άλλη άνθρωποι, βρήκαν τρόπο ποιος θα πληρώσει το κόστος της επανασύνδεσης αλλά και τους απλήρωτους  λογαριασμούς των φτωχών, ώστε να μην χάσει η ΔΕΗ λεφτά. Δηλαδή ενώ δεν μπορούσαν ή δεν ήξεραν πώς να κάνουν το ελάσσων, την επανασύνδεση δηλαδή, υπολόγισαν, σε χρόνο ρεκόρ,  το μείζον και απεφάνθησαν: 50 λεπτά σε κάθε λογαριασμό επιπλέον, για την κάλυψη αυτού του κόστους. Τώρα κάποιοι μιλάνε για δεξιές ή αριστερές πολιτικές, μπαρμπούτσαλα!

Και η λύση στο πρόβλημα ήταν μία, κύριε υπουργέ «σοσιαλιστή» και καθηγητή πανεπιστημίου, που βιάστηκες να «επιμερίσεις» το κόστος, χωρίς να έχεις βρει την λύση (κάτι σαν τα διόδια που εισπράττετε σε δρόμο που ΘΑ κατασκευάσετε):
Να δυνατέ εντολή στην ΔΕΗ να επανασυνδέσει αμέσως και αδιακρίτως, όλες τις διακοπές και μετά, με την ησυχία σας και σε συνεργασία πάντα, ως δημοκράτες και αριστεροί, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Ενορίες (ούτε αυτοί ήξεραν ονόματα), τους Συλλόγους και καμιά ΜΚΟ που εν τω μεταξύ θα μπορούσε να έχει συσταθεί, αν μυριζόταν επιχορήγηση, δηλαδή τους κοινωνικούς εταίρους, ή αλλιώς πυλώνες της Δημοκρατίας, θα βρίσκατε τα υπόλοιπα.

Αντ’ αυτού, εσείς όλοι, πνιγήκατε σε μια κουταλιά νερό και μετά φταίει η Μέρκελ, η τρόϊκα και οι τοκογλύφοι. Καλά μας κάνετε, όμως, αφού ακόμα περιμένουμε τις καλύτερες μέρες από εσάς, ΟΛΟΥΣ, των 58 ανακυκλούμενων, συμπεριλαμβανομένων.