Ποια υποψηφιότητα από το «Πολυτεχνείο» συζητείται για την Προεδρία

poia-ypopshfiothta-apo-to-polytexneio-syzhteitai-gia-thn-proedriaΆνοιξε πρόωρα η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, μια εκλογή που υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2015.

Οι εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου ποικίλες
, με αυτή που προτείνει πρόσωπο από την Αριστερά ώστε να αναγκαστεί να το δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να αποφευχθεί το «ατύχημα» των εκλογών να συζητείται έντονα.

Στο πλαίσιο αυτό «ακούγεται» εντόνως το όνομα της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, παιδί του Πολυτεχνείου, έφηβος της Αριστεράς και ενήλικας της «πραγματικής πολιτικής» του ΠΑΣΟΚ.

Μια προσωπικότητα που ναι μεν αποτελεί σύμβολο μια «αγωνιστικής γενιάς» που όμως πλέον έχει αποκαθηλωθεί και επιδέχεται αμφισβήτησης για τις μετέπειτα επιλογές και τη συμμετοχή στην μεταπολιτευτική περίοδο που κατά γενική ομολογία οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Η Μαρία Δαμανάκη ξεκίνησε την πολιτική της δράση από βουλευτής του ΚΚΕ, στη συνέχεια μεταπήδησε στον ΣΥΝ την προεδρία του οποίου ανέλαβε το 1991. Το φλερτ όμως με το ΠΑΣΟΚ πήρε σάρκα και οστά το 2004 οπότε εμπνεύστηκε από το «όραμα» του Γιώργου Παπανδρέου και προσχώρησε στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, με το οποίο εξελέγη βουλευτής το 2004, 2007 και 2009. Από τον Γιώργο Παπανδρέου πήρε και το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες ως επίτροπος.

Στην περίπτωση που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προτείνουν τη Μαρία Δαμανάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ας σημειωθεί ότι εάν εκλεγεί θα είναι και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην Ελλάδα- ενδιαφέρον θα έχει  η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: πώς θα υποδεχθεί η Κουμουνδούρου την υποψηφιότητα ενός προσώπου με αριστερό ξεθωριασμένο παρελθόν «εμποτισμένο» πλέον με τις αρχές και τα αξιώματα της σκληρής ευρωπαϊκής πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας;