Μιζες και εξοπλισμοι: Όλα στο φως και με ονοματα.

Του Πέτρου Τρουπιώτη
 
     Οι εξοπλισμοί (οι αμυντικές δαπάνες, όπως συνηθίσαμε να τους λέμε) ήταν γνωστό σε οσους τουλάχιστον είχαν και μικρή σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις (και όχι μόνον) ότι αποτελούσαν το βασικό τομέα στον οποίο η λέξη μίζα κλεινόταν σε όλες τις πτώσεις.
  Μπορεί οι περισσότεροι από οσους γνώριζαν τα θέματα αυτά να μην μπορούσαν να το αποδείξουν , όμως οι ενδείξεις ήταν κάτι περισσότερο από σαφέστατες.
 Στελέχη όλων των βαθμίδων που πέρασαν από το..... υπουργείο Άμυνας, ιδιαίτερα μετά το 1994-95 , αλλά και το περιβάλλον τους., άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους αλλά και την αντιμετώπιση των πραγμάτων.
   Οι ενδείξεις ήταν πολλές, οι αποδείξεις δεν υπήρχαν γιατί κανεις εκ των εμπλεκόμενων δεν άνοιγε το στόμα του ( εξάλλου όλοι κέρδιζαν) ενώ ακόμα και αντίπαλες εταιρείες που έχαναν την δουλειά, έλεγαν λίγα, για την τιμή των όπλων, γιατί περίμεναν την επόμενη φορά να είναι η σειρά τους… με το αζημίωτο βέβαια.
 Τα ποσά που αναφέρονται τώρα, ως μίζες, ακόμα και στην μικρότερη εκδοχή τους είναι πραγματικά τεράστια και κανενός από οσους εκείνη την εποχή έλεγαν πως «πέφτουν μίζες» δεν μπορουσε να πάει το μυαλό σε τέτοια νούμερα.
 Νούμερα εκατοντάδων εκατομμυρίων….
   Η απόδειξη της εμπλοκής Άκη Τσοχατζόπουλου άνοιξε μια πόρτα για να πέσει λίγο φως στο θέμα μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Λίγο φως έπεσε , όμως φανήκαν οι αριθμοί που κυριολεκτικά τρόμαξαν ακόμα και ανθρώπους που χρόνια κινούντο στον χώρο της άμυνας.
 Και εκεί που πολλοί πίστεψαν ότι με την καταδίκη Τσοχατζόπουλου θα κλείσει και το θέμα και έτσι θα γλυτώσουν  πολλοί που έχουν εμπλοκή στο ζήτημα, το ξήλωμα συνεχίζεται.
 Η αποκάλυψη λογαριασμού του πρώην αν. γεν διευθυντή εξοπλισμών στην Σιγκαπούρη, οδήγησε  σε νέο κύκλο αποκαλύψεων . και φαίνεται ότι τώρα τα στόματα θα αρχίσουν να ανοίγουν.
 Άλλοι θα μιλήσουν γιατί ελπίζουν πως έτσι θα μπορέσουν να ελαφρύνουν την θέση τους και άλλοι γιατί δεν θελουν να μπουν μόνον αυτοί μέσα/
 Και από τις πληροφορίες και τις καταγγελίες θα βγαίνουν συνεχώς νέα στοιχειά που θα εμπλέκουν αρκετούς/
 Και αυτό είναι το θετικό του πράγματος. Αυτή είναι μια εξέλιξη που πρέπει όλοι να την βοηθήσουμε να φτάσει στο τέλος.
 Οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα πρέπει τώρα πια , να φτάσουν τα πράγματα στο τέλος.
 Να βγάλουν τα ονόματα όλων όσων με τον ένα η τον άλλο τρόπο έχουν εμπλοκή στο αμαρτωλό αυτό κύκλωμα , που λειτούργησε για δεκαετίες. Πιθανόν να υπάρχει ακόμα και σήμερα έστω «εν υπνώσει» μια και έχουν ανασταλλει οι εξοπλισμοί.
Θα προπιεί να βγουν τα ονόματα όλων είτε πρόκειται για πρώην υπουργού και κρατικούς αξιωματούχους, είτε για αξιωματικούς εν ενεργεία η εν αποστρατεία, είτε για αντιπροσώπους έμπορων οπλών είτε για δημοσιογράφους που έστρωναν το χαλί για να πατήσει πιο αθόρυβα η αγορα οπλικών συστημάτων.
   Τα στοιχεία για ολους πρέπει να βγουν και μάλιστα γρήγορα. Έτσι ώστε να σταματήσουν και κάποιοι να παριστάνουν εδώ και χρόνια τους κήνσορες, μια και πιστεύουν ότι την γλύτωσαν.
 Όποιοι κι αν είναι, όπως κι αν λέγονται, οποία δουλεία κι αν κάνουν αλλά και όσα χρήματα και αν πήραν θα πρέπει να γίνουν γνωστοί. Για να ξέρουμε όλοι ποιος είναι ποιος.
 Αλλά και ως παράδειγμα για το  μέλλον…
ptroupiotis@yahoo.gr