Παράτησε το ποδόσφαιρο για να πολεμήσει στη Συρία

kafeneio sp
Η συγκλονιστική ιστορία του διεθνούς με την Γερμανία, Μπουράκ Καράν που πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων μια πολλά υποσχόμενη καριέρα προκειμένου να αφοσιωθεί στο ριζοσπαστικό ισλάμ. Στις 11 Οκτωβρίου έχασε την ζωή του έπειτα από αεροπορική επιδρομή στη Συρία (video).

Το πρώτο μέρος της ζωής του Μπουράκ Καράν ολοκληρώθηκε στις 29 Μαρτίου 2008. Ήταν η μέρα που έπαιξε για τελευταία φορά ποδόσφαιρο στην δεύτερη ομάδα της Αλεμάνια Άαχεν.

Ανάμεσα στους συμπαίκτες του και ο Λιούις Χόλτμπι, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στην Τότεναμ έχοντας παράλληλα φορέσει και την φανέλα της εθνικής Γερμανίας.

Στο ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Μπέργκις Γκλάντμπαχ, ο Καράν αντικαταστάθηκε δύο λεπτά πριν το φινάλε της αναμέτρησης.

Μερικές εβδομάδες αργότερα σε ηλικία μόλις 20 ετών ανακοίνωσε στους συμπαίκτες του, την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο.

Μέχρι τότε θεωρούνταν σπουδαίο ταλέντο. Αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού χαφ έχοντας εκπροσωπήσει την Γερμανία σε επίπεδο U-16 και U-17, εφτά φορές.


Οι πρώην συμπαίκτες του, Σάμι Κεντίρα, Ντένις Αόγκο και Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ έχουν εξελιχθεί σε ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης.

Ο Καράν τον Ιανουάριο του 2008 μεταπήδησε από το Αννόβερο στην Αλεμάνια Άαχεν. Ο προπονητής του, Τόμας Χένγκεν μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή.

"Είναι διορατικός, πασάρει σωστά και ξέρει να αμύνεται κάνοντας αποτελεσματικά τάκλιν". Δεν πέρασαν ούτε έξι μήνες, με τον Καράν να παίρνει την απόφαση να κρεμάσει πρόωρα τα παπούτσια του. Ήταν μόλις 20 ετών.

Πέντε χρόνια αργότερα το όνομα του απασχολεί ξανά τον γερμανικό Τύπο, για διαφορετικούς λόγους. Ο Καράν τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε νεκρός σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Αζάζ που βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία.

Είχε εγκατασταθεί εκεί πριν από εφτά μήνες με την γυναίκα και τα τρία παιδιά του προκειμένου να ενταχθεί στους ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούν ενάντια στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Τούτη, ήταν η εξήγηση που έδωσε ο αδερφός του Μουσταφά.

Ο τελευταίος πρόσθεσε πως ο Μπουράκ Καράν δεν πολεμούσε. "Αν ήταν οπλισμένος θα μπορούσε να προφυλαχθεί. Να πετάξει πέτρες; Σε μένα πάντα έλεγε πως δεν θέλει να πολεμήσει. Ο Μπουράκ μου είπε ότι τα χρήματα και η καριέρα δεν ήταν σημαντικά. 

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, την άνοιξη του 2011, μάζεψε χρήματα και έστειλε φάρμακα αλλά επειδή ορισμένα από τα δέματα του δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους αποφάσισε να φύγει με τη γυναίκα του και τους δύο γιους του για τα σύνορα με την Τουρκία, ώστε να οργανώσει από εκεί τη διανομή τους".


Στις 22 Οκτωβρίου ένα video με τρεις ισλαμιστές που πολεμούσαν το καθεστώς Άσαντ έκανε την εμφάνιση του στο διαδίκτυο.

Ανάμεσα τους και ο Μπουράκ Καράν, ο οποίος κράδαινε ένα Καλάσνικοφ. Η αδερφή του Ζουχάλ, σε αντίθεση με τον Μουσταφά Καράν δήλωσε στο περιοδικό Focus ότι ο Μπουράκ μιλούσε πλέον μόνο για τον Ιερό Πόλεμο.

Ο πρώην συμπαίκτης του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ εξέφρασε την θλίψη του για τον χαμό του φίλου του. "Μπουράκ αναπαύσου εν ειρήνη αδερφέ μου. Ποτέ δεν θα ξεχάσω όσα περάσαμε μαζί. Ήσουν ένας αληθινός φίλος", έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο άσος της Σάλκε.

Η οικογένεια του Μπουράκ Καράν θεωρεί υπεύθυνο τον Εμρά Ε. για τον προσηλυτισμό του στο ριζοσπαστικό ισλάμ. Μάλιστα αναφέρουν πως το 2010 προσπάθησαν να ταξιδέψουν από κοινού στο Αφγανιστάν.


Ο Εμρά Ε. μάλιστα κατηγορείται από τις γερμανικές αρχές για εμπλοκή στο επιχειρησιακό κομμάτι της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν αλλά και την Σομαλία.

Όσον αφορά στον πρώην ποδοσφαιριστή της Αλεμάνια Άαχεν από το 2010 βρισκόταν στο "στόχαστρο" των εισαγγελικών αρχών του Ντίσελντορφ λόγω των σχέσεων που είχε αναπτύξει με μέλη εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων.

"Θα μπορούσε κάλλιστα να ζει τώρα από το ποδόσφαιρο", ανέφερε ο Τόμας Χένγκεν, ο τελευταίος προπονητής του στην Άαχεν.