ΤΟ ΚΟΨΕ, ΡΑΨΕ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ



ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.

Για μια ακόμα φορά έχουμε την επώδυνη επίσκεψη της τρόικας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία αυτού του τόπου. Επίσης, οι συνεχείς επιδιώξεις των ανθρώπων αυτών, για συνεχείς απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων. Τώρα σε μια κοινωνία πως μπορείς να απαιτείς αυξήσεις φόρων και φοροεπιδρομές, ενώ κατεβάζεις μισθούς και συντάξεις ασύστολα, κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει, πως έχουν απαίτηση, τα μέτρα αυτά να πετύχουν και να έχουν.......
αποτέλεσμα. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος..έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Μια άλλη νοοτροπία όμως, υπήρχε στον μεσαίωνα. Τα έπαιρναν όλα και αν δεν είχες έπαιρναν το κεφάλι σου ή την οικογένεια σου για αιώνιους σκλάβους. Και επειδή η σκλαβιά δεν υπήρχε, απλώς δούλευες τζάμπα για τον αφέντη σου, εσύ και όλη η οικογένεια σου μέχρι τον θάνατο σου και φυσικά την τύχη σου ακολουθούσαν τα παιδιά και τα εγγόνια σου και πάει λέγοντας. Βλέπεις ήταν χριστιανοί και δεν μπορούσαν να έχουν λευκούς σκλάβους …αλλά μόνο δουλοπάροικους. Η επιβράβευση σου, ένα κομμάτι καρβέλι για την οικογένεια σου και ένα χαμόσπιτο για να κάθεσαι. Ενώ οι βαρόνοι καθότανε στις βιλάρες τους με τους κήπους τους και τις ανέσεις τους μακριά από την αλήθεια και του τι συνέβαινε γύρω τους. Έτσι όταν ξεσπούσαν αναταραχές όπως η Γαλλική επανάσταση ή αυτή των Μπολσεβίκων, τους έβρισκε απροετοίμαστους, γιατί αυτοί ακριβώς ζούσανε σε άλλον κόσμο μακριά από την πραγματικότητα και τις κακουχίες του κόσμου.
Αλλά ας γυρίσουμε στα του προϋπολογισμού και ας δούμε τι γίνεται.
Οι πρώτες ανακοινώσεις μιλούσαν για ένα μεγάλο πλεόνασμα κάπου στα 3,5 δις ευρώ, που αποτελούσε την μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Και φυσικά, όλοι, μπορεί να ήμασταν ικανοποιημένοι. Από την άλλη το πλεόνασμα αυτό αμφισβητήθηκε αμέσως, από πολλούς φορείς και φυσικά από τους τροϊκανούς και έπεσε σε 200-700 εκατομμύρια. Τώρα πως γίνεται να μας λένε, από 200 έως 700 εκατομμύρια δηλαδή 500 εκατομμύρια διαφορά, λες και είναι στραγάλια αυτό είναι άλλο σαξές στόρι, μαθηματικών. Η τρύπα λένε μετά, του προϋπολογισμού το 2014, θα είναι στα 3,5 δις ευρώ. Τώρα πως γίνεται να έχεις τόσο πλεόνασμα και να έχεις τόσο μεγάλη τρύπα αυτό είναι, πάλι ενός άλλου παπά ευαγγέλιο.
Για την διετία δε, 2015-2016 θα έχουμε άλλο χρηματοδοτικό κενό κάπου στα 11 δις ευρώ.
Αυτό λοιπόν το παράλογο σύστημα, με ύφεση της οικονομίας στο -4,5% εδώ και 4 χρόνια, δεν έχει γίνει ούτε μετά από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και φυσικά τον εμφύλιο που ακολούθησε.
Ακούμε συνεχώς για απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι μόνο στον δημόσιο αλλά καις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εταιρείες μικρομεσαίες αλλά και βιοτεχνίες όπως και βιομηχανίες, κλείνουν συνέχεια αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων συνεχώς και φυσικά επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με ταμεία ανεργίας, απώλεια φορολογικών εσόδων,  απώλεια φοροεισφορών προς τα ταμεία, κλπ, ενώ η παραγωγή πάει από το κακό στο χειρότερο.
Μα πως θα εισπραχτούν οι φόροι, όταν έχουνε στεγνώσει από ρευστό τα πάντα. Πως θα πας σε ανάπτυξη όταν δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά. Μα και αν έρθουν οι επενδύσεις με την οικονομική πολιτική της μισθοδοσίας δεν θα έχει αγοραστική δύναμη και φυσικά θα είναι όλα μάταια. Εκτός και αν θέλουν να μας καταντήσουν Κινέζους ή Έλληνες της προ του 1922 εποχής. Η δήμευση περιουσιών και η καταρράκωση του εισοδήματος οδηγούν σε αυτήν την εποχή και ίσως χειρότερα.
Συνήθως όταν κάνεις έναν προϋπολογισμό ξέρεις και τα κουκιά που έχεις και δεν παίζεις με τα νούμερα..και λες θα τα βρούμε με τους άλλους. Γιατί ως γνωστόν από τον μπακάλη έως τον μαθηματικό γνωρίζουμε ότι 5+5=10-3=7. Και το 7 δεν γίνεται ούτε 15 αλλά ούτε 4…απλώς είναι 7, είτε είναι κιλά, είτε είναι γραμμάρια είτε είναι ευρώ. Τώρα πως αυτοί τα 3,5 δις πλεόνασμα τα έκαναν 350 εκατομμύρια με έλλειμμα 3 δις, αυτό ίσως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία που ίσως μόνο αυτά τα παιδιά των κολεγίων τα ξέρουν. Εμείς από τα κρατικά πανεπιστήμια δεν μπορούμε να τα φτάσουμε.
Ίσως είναι τα μαθηματικά των ανίκανων, των ατόμων που στην αποτυχία τους απλώς ακολουθούν οποιαδήποτε οδηγία χωρίς πρόγραμμα, όχι οικονομικό, αλλά ούτε αυτό του απλού μπακαλάκου ή μπακαλόγατου που με το μολύβι στο αυτί έκανε τους λογαριασμούς και δεν έπεφτε δραχμή τότε, έξω. Και σε αυτήν την λογιστική του μπακαλάκου έφτασε η ανάπτυξη στην Ελλάδα και οικοδομήθηκε η νέα Ελλάδα. Με οικονομίες και ιδρώτα μαζεύοντας δραχμή-δραχμή και φτιάχνοντας το βιος μας.
Αλλά ήρθαν τα παιδιά των κολεγίων και η Ελλάδα έγινε μαθηματικό μπάχαλο…..ο Αριστοτέλης και ο Ευκλείδης θα αναρωτιούνται ανανακάλυψαν κάτι και ίσως ήταν λάθος και θα πάθαιναν κατάθλιψη για την αποτυχία τους. Ο Δημόκριτος θα αυτοκτονούσε, για τις καινούργιες θεωρίες των μαθηματικών, ενώ ο Πλάτωνας θα κλεινόταν σε ψυχιατρείο για την κατάντια του Ελληνικού στοιχείου. Φυσικά, ούτε η φαντασία του Ομήρου, δεν θα έφτανε για να εξηγήσει από πού αντλούν αυτούς τους μύθους, οι κυβερνώντες αυτήν την χώρα.
Βέβαια το όμορφο της υπόθεσης είναι με αυτό του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και στηριζόμαστε στο μνημόνιο. Για του λόγου το αληθές έχουμε βγει στις αγορές 4 φορές από τον Ιούνιο και πήραμε από 1,8-1,3 την τελευταία φορά πριν μερικές μέρες, ενώ η δόση είναι στο 1,5-2 δις… δηλαδή δανειστήκαμε 8-10 δις μόνοι μας …..άρα κάποιος ή μας κοροϊδεύει ή μας θεωρεί ηλίθιους ή θέλει να μας ρίξει ακόμα ποιο πολύ στα βαθειά της χρεοκοπίας και της ύφεσης.
Ευτυχώς που δεν ζούνε να βλέπουνε τα νέα σαξές στόρι των Ελλήνων..που ενώ τους πηγαίνουν για σφαγή αυτοί σαν τα πρόβατα πάνε μόνοι τους στο σφαγείο, με τον λαιμό προτεταμένο φοβούμενοι μήπως ιδρώσει ο σφαγέας. Όλα αυτάσυμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια. Μαθηματικά που δεν βγαίνουνε, άτομα που κυβερνάνε και κατάντησαν την χώρα μπάχαλο και για όλα αυτά φυσικά φταίνε οι άλλοι …….γιατί αυτοί με 6.000 ευρώ, 70.000 αφορολόγητο, δύο χιλιάδες άλλες φοροελαφρύνσεις και ένα σωρό άλλα επιδόματα, με 15 μισθούς, ξεραίνουν λέει το σκ@@ο τους και το τρώνε..ενώ οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι εδώ και χρόνια δεν έχουνε ούτε σκ@@ο να ξεράνουνε,γιατί για να έχεις πρέπει απλώς να φας.. ενώ και αυτοί που δουλεύουν δεν τους φτάνουνε ούτε για απόθεμα, ….εδώ χρειάζεται μεγάλο θράσος και αλητεία για να πεις κάτι τέτοιο.. βέβαια αν είσαι σαν μικρός Πάγκαλος έχεις να τρως για πολλά χρόνια αφυδατωμένα…..κόπρανα.

Υ.Γ. Νέα έκθεση και μάλιστα Γερμανικής προελεύσεως, θέλει ύφεση το 2014 κάπου στο -1,5%. Αν φανταστούμε ότι για φέτος υπολογίζονταν ανάπτυξη γύρω στο 3% και έχουμε ύφεση στο -4,5%, ας φανταστούμε τι θα γίνει στο μέλλον…… Ας υπολογίσουμε ότι για το 11μηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2013 είχαμε νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά -8%..τότε τα πράγματα προμηνύουν νέο…… σεξ στόρι. Δεκαοχτώ(18) βιομηχανίες στις 24 σημείωσαν πτώση πωλήσεων ενώ με δηλώσεις πρώην υπουργού της ΝΔ που έφυγε και ξαναγύρισε στην ΝΔ, μιλάνε για ανάκαμψη μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014….εδώ τα εξάμηνα της ανάκαμψης έχουν αρχίσει από το 2011 και μετά αλλά συνέχεια πάνε ποιο πίσω …..ενώ η ίδια όταν ήταν υπουργός παρέδωσε το χάος στην απόλυτη κυριαρχία του Γιωργάκη για να έρθει σήμερα να πει ότι προσπαθεί αν μας σώσει…γιατί δεν μας έσωζε όταν ήταν υπουργός για 5,5 συνηχεί χρόνια και η κρίση ήταν μακριά; Δεν υπάρχουν θαυματοποιοί στην πολιτική είπε πάλι γνωστή βουλευτής. Ίσως υπάρχουν ..αλλά τα βαμπίρ και τα ζόμπι της πολιτικής δεν αφήνουν τίποτα να αναπτυχθεί και φυσικά το βαμπίρ και το ζόμπι φέρνει μόνο θάνατο ……και σηψαιμία.