Πετάει ο Γιάννης!

kafeneio sp
Το Milwaukee ηττήθηκε σχετικά εύκολα με 118-95 από τους Miami, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να πραγματοποιεί την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του στο ΝΒΑ μέχρι στιγμής, έχοντας 11 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 λάθη σε 21 λεπτά συμμετοχής.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρέθηκε απέναντι στον κορυφαίο μπασκετμπολίστα του πλανήτη, δεν "μάσησε", έκανε το παιχνίδι του και μια εξαιρετική εμφάνιση που συνδυάστηκε με ρεκόρ καριέρας.



Είναι ο νεότερος παίκτης στο ΝΒΑ. Στην ιστορία της λίγκας, μόλις 15 παίκτες έγιναν επαγγελματίες σε μικρότερη ηλικία! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα παιδί που βρέθηκε μέσα σε μια νύχτα από το εφηβικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ και την Α2 στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, με στόχο όχι απλά να καθιερωθεί, αλλά να αφήσει το στίγμα του και να βρεθεί σιγά σιγά στην ελίτ.

Νούμερο 6!!



Στα ματς της preseason πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής. Έπαιξε στην πρεμιέρα, στον εκτός έδρας αγώνα με τους Knicks και αντιμετώπισε τον περσινό πρώτο σκόρερ Carmelo Anthony. Δυο μέρες αργότερα, πάτησε το παρκέ του Garden της Βοστώνης και ήταν εκ των κορυφαίων στη νίκη των Bucks επί των θρυλικών Celtics. Στη συνέχεια έκανε το ντεμπούτο του μπροστά στο κοινό του Milwaukee, αν και οι Raptors του Rudy Gay κατάφεραν να "κλέψουν" στο τέλος το παιχνίδι. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών, ο Γιάννης έζησε αυτό που ονειρευόταν από μικρό παιδί.

Ο coach Larry Drew δεν τον χρησιμοποίησε στα ματς με τους Mavericks του Dirk Nowitzki και τους Cavaliers του Kyrie Irving. Ήθελε ίσως να τον "προστατεύσει" και να τον χρησιμοποιήσει σε αγώνες με λιγότερη πίεση, μιας και αυτά τα δυο παιχνίδια οι Bucks μπορούσαν να τα κερδίσουν. Το ταξίδι στο Miami και η μονομαχία με τους back-to-back Πρωταθλητές Heat, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πάρει ο "G-Bo" χρόνο συμμετοχής. Η απουσία των Sanders - Ilyasova άφησε δυο θέσεις κενές στον πάγκο, καθώς ο Pachulia και ο Middleton πήραν... προαγωγή στην βασική πεντάδα. O Delfino θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν και κάπως έτσι, ο Γιάννης βρέθηκε στο rotation του προπονητή του. Οι συγκυρίες τον βοήθησαν και εκείνος άρπαξε την ευκαιρία.

Ο Αντετοκούνμπο μπήκε στο παρκέ 4:47 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, στην θέση του Middleton που έκανε δυο γρήγορα φάουλ. Ήταν ο δεύτερος μετά τον John Henson που επιστρατεύτηκε νωρίς. Βρήκε απέναντί του τον LeBron James και μετά το τέλος του αγώνα, δήλωσε -σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ethan J. Skolnick που καλύπτει το ρεπορτάζ των Heat- ευτυχισμένος γι' αυτή την εμπειρία. Και πως να μην είναι άλλωστε. Μέχρι πέρυσι μάρκαρε τους άσους της Α2 και τους εφήβους που αντιμετώπιζε ο Φιλαθλητικός.

Πέτυχε το πρώτο του καλάθι, ένα ελεύθερο τρίποντο μετά την ασίστ του Brandon Knight στα 37.7" πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Πέρασε στον πάγκο 46" μετά την έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου, δεν έπαιξε στο υπόλοιπο του πρώτου ημιχρόνου και επέστρεψε στο παρκέ 4:02 πριν ολοκληρωθεί η τρίτη περίοδος. Πήρε ξανά την θέση του Middleton και έμεινε στον αγώνα μέχρι το τέλος. Σε διάστημα 3:43" έβαλε οκτώ πόντους με lay-up και δυο τρίποντα και κάπως έτσι έκανε ρεκόρ καριέρας στην επίθεση. Η φράση "ρεκόρ καριέρας" ακούγεται βέβαια περίεργη. Ο Γιάννης έχει παίξει σε μόλις τέσσερις αγώνες στο ΝΒΑ κι αν όλα πάνε καλά, θα έχει αμέτρητες ευκαιρίες για να καταρίψει στο μέλλον τις κορυφαίες ατομικές του επιδόσεις. Αρκεί να παραμείνει υγιής και μακριά από τις... κακοτοπιές. Για την ιστορία, έμεινε για 21:35 στο παρκέ, πέτυχε 1/3 δίποντα και 3/5 τρίποντα, μάζεψε 4 ριμπάουντ, έκανε 1 φάουλ, 3 λάθη και δέχθηκε ένα μπλοκ από τον Chris Andersen.

Πλέον, μετράει 4.8 πόντους με 47% στα συνολικά σουτ, 50% στα τρίποντα και 33.3% στις βολές. Έχει επίσης 2 ριμπάουντ ανά 13.8 λεπτά συμμετοχής. Με εμφανίσεις όπως αυτή στο Miami, είναι σίγουρο ότι κερδίζει πόντους εμπιστοσύνης, αν και είναι φανερό ότι ο προπονητής του, ο Larry Drew, θέλει να τον ρίχνει στα βαθιά. Αρκεί να του το επιτρέπουν οι συγκυρίες και ο αντίπαλος.

"Είναι ένα παιδί 18 ετών, το οποίο ήρθε από μια ξένη χώρα. Αντιμετωπίζει δυσκολίες, όμως έχει δείξει τρομερή πρόοδο" είχε σχολιάσει ο head coach των Bucks και συνεχίσει λέγοντας ότι: "Το σημαντικό είναι να τον βάλουμε στο παιχνίδι σιγά σιγά, να τον βοηθήσουμε να βελτιωθεί. Θέλει όσο κανείς άλλος να γίνει καλός, είναι δεκτικός και ακούει όλα όσα του λέμε. Πραγματικά, δουλεύει σκληρά. Πρέπει να δυναμώσει, αυτό είναι γεγονός, όμως το παιδί δείχνει τρομερό χαρακτήρα. Έχει ένα δεδομένο πακέτο ικανοτήτων. Όταν με ρωτούν τι θα γίνει στο μέλλον, απαντώ πως είναι ένα πρότυπο point forward. Μπορεί να χειριστεί την μπάλα και έχει καλό ένστικτο".

Πολύς κόσμος προσπαθεί να καταλάβει με ποιον NBAer μοιάζει ο Αντετοκούνμπο. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν "κόπια του Kevin Durant". Άλλοι λένε πως φέρνει περισσότερο στον Nicolas Batum. Όπως κι αν έχει, ο Γιάννης βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημά του και πολύ, πολύ μακριά από τους δυο συγκεκριμένους. Και τι έγινε; Αν συνεχίσει να δουλεύει με τον ίδιο ζήλο, σε μερικά χρόνια μπορεί να είναι ένας από τους κορυφαίος περιφερειακούς του ΝΒΑ και να μπαίνει στην ίδια εξίσωση με τον Γάλλο και με τον σταρ των Thunder.

Προς το παρόν θα έχει να λέει πως αντιμετώπισε τον LeBron James, τον παίκτη που λατρεύει ο αδελφός του Θανάσης. Τον κοίταξε στα μάτια (όσο τον βρήκε απέναντί του) και απέναντι στην ομάδα που κυριαρχεί την τελευταία διετία, κέρδισε το χειροκρότημα και "μπέρδεψε" ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους που μεταδίδουν τους αγώνες των Bucks. Οσο για τους... δύσπιστους, αφήστε τους στην μοίρα τους. Φαίνεται πως έχουν δει πολλούς 18χρονους να μετακομίζουν απευθείας από τα παρκέ της ΕΣΚΑ και της Α2 σε εκείνα του ΝΒΑ.