Αναβαθμίζουν τις στρατηγικές τους σχέσεις Άγκυρα-Τίρανα

anabathmizoyn-tis-strathgikes-toys-sxeseis-agkyra-tiranaΤην Αλβανία επισκέφθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να καταρτίσουν μία νέα συμφωνία- συνεργασίας μεταξύ των  χωρών, το περιεχόμενο της οποίας παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Η  άφιξη του Αχ. Νταβούτογλου στα Τίρανα...
έγινε παραμονών της άφιξής του  στην Αθήνα, καθώς έχει εκδηλωθεί η πρόθεση του να έρθει στη χώρα μας,χωρίς ωστόσο να έχει ορισθεί ακόμα η ημερομηνία.

Να σημειώσουμε ότι οι σχέσεις των Τιράνων και της Άγκυρας είναι τόσο ισχυρές που η Αλβανία δεν προχώρησε στον ακριβή καθορισμό των ΑΟΖ με την  Ελλάδα μετά από διαβουλεύσεις που είχε με την Τουρκία.

Σε δήλωσή που έκανε ο Α. Νταβούτογλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε, δήλωσε:

"Μιλήσαμε για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης (των δύο κρατών) και τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς και αποδίδουμε μεγάλη σημασία".

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε με νόημα ότι “η Αλβανία θα στηρίζεται πάντα από την Τουρκία ώστε να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή (!)” και τόνισε πως “η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι σταθερή και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται ακόμη  περισσότερο στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα.