Φοβούνται στάση πληρωμών στις ΗΠΑ

Φοβούνται στάση πληρωμών στις ΗΠΑΣε λίγες ημέρες η Ουάσιγκτον θα μείνει με μόλις 30 δισ. δολάρια για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, οι τραπεζίτες φορτώνουν τα ΑΤΜ με πρόσθετο ρευστό, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και ο πανικός απέχει ελάχιστα. Αυτά γράφουν οι Financial Times περιγράφοντας το κλίμα στις ΗΠΑ καθώς μετά από τρεις μέρες διακοπής λειτουργίας του κράτους αξιωματούχοι και επιχειρηματίες όλο και πιο ανήσυχοι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι...
και οι Δημοκρατικοί δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου για αύξηση στο "ταβάνι" του χρέους.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη, αν δεν επιλυθεί η κρίση. "Το λουκέτο σε κυβερνητικές υπηρεσίες είναι αρκετά κακό, αλλά αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους, θα είναι πολύ χειρότερο", δήλωσε. Είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας αποστολή να επιλυθεί το ζήτημα όσο το δυνατόν συντομότερα, τόνισε.

Δύο από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θέτουν σε εφαρμογή ένα "σχέδιο δράσης" που είχαν χρησιμοποιήσει τον Αύγουστο 2011, την τελευταία φορά που η κυβέρνηση κόντεψε να ξεπεράσει το όριο του χρέους.

Ένας κορυφαίος τραπεζίτης δήλωσε ότι η τράπεζά του τοποθετεί 20-30% περισσότερο ρευστό στα μηχανήματα αναλήψεων από όσο συνήθως, σε περίπτωση που πανικοβληθούν οι πελάτες και προσπαθήσουν να τραβήξουν χρήματα μαζικά. Οι τράπεζες διεξάγουν καθημερινές έκτακτες συναντήσεις συζητώντας πρόσθετα μέτρα, όπως ανοιχτές υπερ-αναλήψεις για πελάτες που εξαρτώνται από τις πληρωμές της κυβέρνησης.

"Μια στάση πληρωμών θα ήταν πρωτοφανής και θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή: Να παγώσουν οι πιστωτικές αγορές, να βουλιάξει η αξία του δολαρίου, να εκτιναχθούν στα ύψη τα επιτόκια", αναφέρει σε έκθεσή του υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν και "αρνητικές επιδράσεις σε όλο τον κόσμο". Προσθέτει: "Μπορεί να εκδηλωθεί χρηματοπιστωτική κρίση και ύφεση που θα μοιάζει με τα γεγονότα του 2008 ή και χειρότερα".

Οι χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν συγκριτικά ψύχραιμες και ο δείκτης S&P 500 περιόρισε χθες τις μεγάλες απώλειες, αλλά τα premiums στα CDS των ετήσιων αμερικανικών χρεογράφων αυξήθηκαν από 30 ως 54 μονάδες βάσης.