Θέμα χρόνου να ζητηθεί η άρση ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής

thema-xronoy-na-zhththei-h-arsh-asylias-twn-boyleytwn-ths-xryshs-ayghsΦάκελοι για τους υπόδικους βουλευτές της Χρυσής Αυγής διαβιβάζονται στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για άλλα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται και δεν εμπίπτουν στα αυτόφωρα κακουργήματα.

Πρόκειται για αδικήματα όπως η παράνομη οπλοκατοχή...
για τα οποία θα πρέπει να αποφανθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής καθώς γι΄αυτές τις περιπτώσεις θα απαιτηθεί άρση βουλευτικής ασυλίας.

Άκαρπες οι συζητήσεις για τις αποζημιώσεις των βουλευτών της Χ.Α

Την ίδια ώρα, οι προπαρασκευαστικές επαφές του προεδρείου της Βουλής με τα κόμματα για το θέμα της διακοπής της αποζημίωσης των υπόδικων βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, που ήταν η ομοφωνία. Κατά συνέπεια το θέμα δεν συζητήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση που θα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής θα πρέπει να είναι συνολική για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν μετά το πρωτόγνωρο γεγονός ύπαρξης στην ελληνική Βουλή ενός νομίμως εκλεγμένου πολιτικού κόμματος που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση.

Όπως ανέφερε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν ετέθη επιμέρους ζήτημα που να έχει σχέση με την περικοπή αποζημιώσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που είναι υπόδικοι.

Ο κ. Βούτσης με παρέμβασή του, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν σε αυτή την υπόθεση και τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή (θέματα άρσης ασυλιών, ενδεχόμενο αναπλήρωσης εδρών, χρηματοδότηση κόμματος, μισθολογικά, αποζημιώσεις, γενικά τα ονομαζόμενα προνόμια) πρέπει να συζητηθούν ενιαία κατά τη νέα Σύνοδο στην Ολομέλεια, διότι δεν είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιμέρους ρυθμίσεις.

Δεν είναι σωστό τα ζητήματα που έχουν ανακύψει να λυθούν φέτα-φέτα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ολομέλεια με την πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είπε ο κ. Βούτσης, και τα κόμματα να τοποθετηθούν πολιτικά. Διευκρίνισε επίσης πως διαφορετική θα πρέπει να είναι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Αντίθετοι στο να τεθεί τώρα το θέμα των περικοπών των βουλευτικών αποζημιώσεων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, εμφανίζονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα και μετά η Βουλή να αποφασίσει, αφού θα έχει σχηματίσει σαφή εικόνα.