Ιταλικός τύπος για την επανεκλογή Μέρκελ: Η Ευρώπη να μην τρέφει αυταπάτες

italikos-typos-gia-thn-epaneklogh-merkel-h-eyrwph-na-mhn-trefei-aytapatesΟ ιταλικός Τύπος ερμήνευσε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία ως μια ξεκάθαρη επιβράβευση της πολιτικής στρατηγικής της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θεωρεί σαφώς περιορισμένες τις δυνατότητες να σημειωθούν ουσιαστικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας.

«Πρόκειται για την νίκη μιας Γερμανίας...
που έχει επίγνωση της δύναμής της αλλά διατηρεί παράλληλα χαμηλό προφίλ, εκφράζει βούληση για σταθερότητα και συνέχεια. Μια βούληση που εκφράζει τέλεια η προσωπικότητα της Μέρκελ. Το χθεσινό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες που περνούν μια δύσκολή περίοδο να καλλιεργήσουν αυταπάτες για πιθανές αλλαγές πορείας πλεύσης και γενναιόδωρες παρεκτροπές από το δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας», γράφει η εφημερίδα Corriere Della Sera.

Σύμφωνα με την Corriere «εξαρτάται κυρίως από τους ευρωπαίους, από τους γάλλους και τους ιταλούς κυρίως, να αποδείξουν ότι θέλουν να προχωρήσουν, επιτέλους, σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να πείσουν (ή να αναγκάσουν) την Γερμανία και την καγκελάριό της, να ακολουθήσουν μια πιο ουσιαστική πορεία κοινοτικής, χρηματοπιστωτικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, με νέα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης».

Η εφημερίδα Il Messaggero υπογραμμίζει δε ότι «το γενικότερο μήνυμα των εκλογών αυτών, στηρίζεται σε δυο, κύριες διαπιστώσεις: "ναι" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ και "όχι" σε όσους θέλουν να το εγκαταλείψουν. "Ναι", επίσης, και σε κανόνες για την αποφυγή της αμοιβαιοποίησης του δημόσιου χρέους των χωρών μελών».

«Κέρδισε η αριστερή πτέρυγα των γερμανών χριστιανοδημοκρατών: η Μέρκελ τις τελευταίες ημέρες προχώρησε σε σαφείς υποσχέσεις σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική, τις δαπάνες για την παιδεία, τα πλήρη δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των διαφυλικών, τη βοήθεια προς τις ανύπαντρες μητέρες», εκτιμά η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Βερολίνο, Αντρέα Ταρκουίνι, «με τόσο ισχυρό ηγετικό ρόλο η 'Αγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να ζητήσει από τους Γερμανούς να κάνουν και κάποιες επιπλέον θυσίες, υπέρ της Ευρώπης. Κάτι που σημαίνει, κατά βάθος, ότι και η ασθενέστερη, νότια Ευρώπη, έχει δικαίωμα να αισθανθεί, σήμερα, λίγο πιο ήσυχη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Καναδά, συνεχάρη την γερμανίδα καγκελάριο για την επανεκλογή της και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι το αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) έμεινε εκτός κοινοβουλίου.