Πέντε δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα για την υπογραφή συμβολαίου με τον λαό

Το σήμα για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά, μέσα από τους αγώνες του λαού, έστειλε χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη και τον Λευκό Πύργο, εν μέσω χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών της πόλης, που μαζί με εκατομμύρια άλλους σε ολόκληρη τη χώρα αξιώνουν το τέλος αυτής της μαύρης περιόδου. Από τη Θεσσαλονίκη της Φεντερασιόν, του Μάη του '36, του Γρηγόρη Λαμπράκη και τόσων άλλων ανυπότακτων αγωνιστών που θυμήθηκε ο ομιλητής, το μήνυμα χθες βράδυ εστάλη...
Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε από εδώ ένα βήμα πιο πέρα από το καθιερωμένο σύνθημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: ζήτησε αυτοδυναμία για να είναι ο λαός πανίσχυρος. Για το πέρασμα δε στη νέα αυτή περίοδο, πρότεινε στον ελληνικό λαό ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο, με υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές.

«Με την ψήφο σας καταργείτε το Μνημόνιο το ίδιο το βράδυ των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά ο ομιλητής και μέσα από τη φράση αυτή περιέγραψε τη διπλή αυτή δέσμευση, του λαού να καταργήσει την κυβέρνηση του Μνημονίου και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το Μνημόνιο πριν καν συμπληρώσει 24ωρο η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες. Φωτογραφίζοντας εξάλλου πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δήλωσε κατηγορηματικά πως θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης και των άλλων θεσμών της Δημοκρατίας όσοι απομύζησαν το δημόσιο πλούτο, όσοι συνυπέγραψαν Μνημόνια. «Να βάλουμε τέλος στην ασυλία όσων οδήγησαν εκατομμύρια Έλληνες στη σημερινή κατάσταση...», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αυξημένες, κυρίως από εδώ και πέρα, υποχρεώσεις του, η κατάργηση του Μνημονίου δεν είναι η μόνη δέσμευση που αναλαμβάνει έναντι των πολιτών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει, από θέση κυβέρνησης, τη δέσμευση για σκληρή, αποφασιστική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους - με τον Αλ. Τσίπρα να κάνει ειδική μνεία στη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου. Πέρα όμως και πάνω από τις διαπραγματεύσεις, τίθεται το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, πτυχές του οποίου ανέπτυξε ο πρόεδρός του: αυτή είναι, προφανώς, η απόλυτη προτεραιότητα. Άλλοι άξονες των εξαγγελιών Τσίπρα είναι η εθνική ανασυγκρότηση, το να μπει ένα τέλος στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ο έλεγχος στις τράπεζες.

Τέλος, και στη σκιά των προχθεσινών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το νέο άλμα της ανεργίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγγειλε δέσμη μέτρων. Όμως, ένα ιδιαίτερο κομμάτι των δεσμεύσεων Τσίπρα είναι οι θεσμικές αλλαγές, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαγγέλει το τέλος στην ασυλία των επίορκων, το τέλος στα προνόμια των πολιτικών. Παίρνοντας, τέλος, αφορμή από τον αγώνα των εκπαιδευτικών, αλληλέγγυος στους οποίους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του ζήτησε πάντως τα αγωνιστικά ρυάκια να γίνουν ποτάμι ανατροπής: «Σας καλώ σε ανένδοτο αγώνα για την ανατροπή» ήταν η χαρακτηριστική, καταληκτική φράση του.