"ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ"




Διαβάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδος «Χανιώτικα Νέα» της 24-08-13, σχετικά με τον «ΑΜΙΑΝΤΟ»,

επιλέγω  μερικές αράδες εξ αυτού και συλλογίζομαι…

Μα… δεν βρέθηκε κανείς στο τραπέζι των Δ.Σ., την ώρα που τάλεγε,  να πεταχτεί  απάνω και να βροντοφωνάξει:

"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ* κ. ΑΝΤΙΔΉΜΑΡΧΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΣ , ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΦΤΙΕΣ, ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΝ ΤΣΟΥΡΜΟ ΑΝΕΥΘΎΝΩΝ, ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ...........
ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝΕ ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΣΤΕ" 

*(λεξιλόγιο Σκουλάκη, στο γραφείο του 2/7/13 ώρα 13:30, παρουσία ενός Νομικού Συμβούλου Εταιρείας, του Επιχειρηματία  και του κ. Ν. Ξυνίδη), Στοιχεία επικοινωνίας των παρόντων, αν χρειαστεί, είναι στη διάθεση σας.

Απάντηση στη ρητορική του Αντιδημάρχου κ. Ξυνίδη:

Α. Θα πρέπει οι "βάνδαλοι" που λεηλατήσανε (όπως επικαλείστε) το νοσοκομείο, προ κατεδαφίσεως,  να έπασχαν από "αμιαντοξήλωση" με αδυναμία στο συγκεκριμένο υλικό...σπάνια διαστροφή βανδάλων.

Β. Κατά τη κατεδάφιση, λέτε, βρέθηκαν μικροποσότητες διάσπαρτες εδώ κι εκεί στο κτήριο. Οπότε σύμφωνα με αυτή δήλωση , αφού η ευρεθείσα ποσότητα των 2.800 κιλών ήταν μικροποσότητα, πόσες Χιλιάδες κιλά ήταν οι πραγματικές ποσότητες που παράνομα αποξηλώσατε και πετάξατε, Κύριος οίδε σε πόθεν.

Γ. Το Τμήμα Περιβάλλοντος Π.Ε. Χανίων, λέτε πάλι, σας είπε ότι δεν απαιτούνταν  άδεια Περιβαλλοντικών Όρων για τη κατεδάφιση, απλώς η διαχείριση των υλικών κατεδαφίσεως  απαιτείται !

    1. Οι υπηρεσίες γενικώς και το ΥΠΕΚΑ ειδικώς, δεν γνωμοδοτούν, μήτε δίδουν εντολάς προφορικάς, δηλαδή "μας είπε" "του πάμε" "μούπε"  "έτσι γιουβέτσι",  αλλά επικοινωνούν με έγγραφα και με αρ. Πρωτοκόλλου, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

    2. Δεν υπάρχει περίπτωση η κ. Μπολιεράκη του Περιβάλλοντος να σας είπε, έστω και προφορικά τέτοιες παπαριές (κατά το λεξιλόγιο σας). Αν πάλι σας  είπε,  φέρτε χαρτιά, "χαρτί μιλήσει χωριάτη πάψει" που λένε. Μόνο που εγώ προσωπικά και χωριάτης είμαι (καμάρι μου), και δε θα πάψω, αν δεν σας δω όλους σας στη σειρά για τον Ανακριτή.

    3. όλα αυτά τα μετρήματα επιστημονικού επιπέδου κλπ, που κάματε, γίνανε κατόπιν εορτής ! Επαναλαμβάνω, Κατόπιν Εορτής ! Δηλαδή μετά τη τέλεση του περιβαλλοντικού και όχι μόνο εγκλήματος!

Δ.  Για τη διαχείριση των τοξικών υλικών, κατ επανάληψη λέτε "τα πήρε" "την απομάκρυνση ανέλαβε" εξειδικευμένη - πιστοποιημένη εταιρεία και τα πήγε στη Αθήνα....Όλες αυτές οι  γενικολογίες, αοριστίες, όπως «έχουμε έγγραφα»,
 Ποια ονοματίζεται έγγραφα ? Τα χαρτιά που σαν δίνει μια ιδιωτική κερδοσκοπική  εταιρεία ?
 Το μοναδικό έγγραφο που επιβάλλεται, από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία είναι το ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΩΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΚΥΑ 13588/725/2006)
Απ ότι γνωρίζω, αυτό το έχετε, μόνο που κι αυτό είναι διορθωμένο και λάθος συμπληρωμένο, ας με πάρει αν θέλει, ο συμβουλάτορας που σας το ‘δωσε, να του τα εξηγήσω  
     
     1. Αν είναι πιστοποιημένη η εταιρεία που φέρατε από τη Θεσ/νίκη, δεν σας ρώτησε κανείς. Το ζητούμενο είναι τι έκαμε η εταιρεία, ή μάλλον τι της είπατε να κάμει,  όχι αν έχει ISO.     
Στη διαχείριση καρκινογόνων τοξικών αποβλήτων και υλικών δεν υπάρχουν οι ορισμοί που χρησιμοποιείτε, όπως: "τα πήρε",  "την απομάκρυνση ανέλαβε" κ.α., εκείνο που υπάρχει  και που κάματε είναι ότι, αναθέσατε σε  μια εταιρεία με άδεια  "ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ" της εξηγήσατε πως έχει το πράμα... κι εκείνη με τη σειρά της, αφού συμφωνήσατε τη τιμή, προέβη στη συλλογή, μέρους των ήδη, παρ υμίν παρανόμως αποξηλωθέντων αμιαντούχων υλικών.
Αυτά που συνέλλεξε η εταιρεία τα είχατε ήδη συσκευάσει και μα΄λιστα σε λάθος σάκους, όπως λένε τα χαρτιά. Η συλλέγουσα εταιρεία τα ανα-συσκεύασε σε «UN» big bags, τα μετέφερε στη Θεσ/νίκη με προορισμό τους τελικούς αποδέκτες εξωτερικού, προς περαιτέρω διαχείριση

Αν δεν έγιναν έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφω και ενοχληθήκατε, τότε, αμφότεροι ζητήστε τη βοήθεια του κ. Εισαγγελέα (θυμηθείτε μόνο τη λαϊκή ρήση «στο σπίτι του κρεμασμένου …..)

Τώρα, αν παρακαλέσατε τον αγαπητό κ. Γυδαράκο, να "χτυπήσει" και μια μέτρηση, έτσι για να μπαλώσετε, τα αμπάλωτα.  Ίσως έγινε κι αυτό, μόνο που έγινε  "ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ"


 Δεν ξέρω αν η ανάδοχος της "δουλειάς" εταιρεία, ξέχασε να ειδοποιήσει εγγράφως, 48 ώρες πριν ακουμπήσει οτιδήποτε επικίνδυνο υλικό-απόβλητο, ξαναλέω μήπως ξέχασε, 48 ώρες πριν, να ειδοποιήσει όλες τις υπηρεσίες περιβάλλοντος, ότι θα προβεί στη συλλογή και μεταφορά επικινδύνων αποβλήτων τη τάδε.... του μηνός από το τάδε σημείο (και εν προκειμένω από το Νοσοκομείο, την 02.07.2013) και Θα ακολουθηθεί η χερσαία διαδρομή.................................και η θαλάσσια ………………………………..., οι δε ποσότητες είναι ................ με προορισμό ………………………………….και  με το φορτηγό Αρ. …………………και άλλα χαρτιά και εγκρίσεις.

Αυτά, μεταξύ των άλλων και άλλων και άλλων και άλλων ! προβλέπονται από το νόμο Κε "εν δυνάμει" Δήμαρχε του MEGA MUNICIPALITY OF CHANIA και δεν είναι έτσι απλά όπως λέτε που σας είπε το Περιβάλλον, ή που θα θέλατε να σας ειπεί (?) Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πήρατε γραφτή απάντηση.

Τα παραπάνω χαρτιά και διαδικασίες ζητά ο νομοθέτης για να μπορέσει η υπηρεσία να ιχνηλατήσει τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων. Άρα δεν ζητά να υποβληθούν κατόπιν εορτής,  αλλά πολύ πριν την «εορτή» !

Όσο για τον άλλο Αντιάρχοντα (Αντιδήμαρχο) που διαβεβαιώνει γενικώς και αορίστως πως «υπάρχουν επίσημα χαρτιά και πιστοποιητικά για την εταιρεία που ανέλαβε την απομάκρυνση του αμιάντου» του απαντώ:

  Κύριε, εξ ανατολών προερχόμενε, έχουν απόλυτο δίκιο όλοι οι Σύμβουλοι της άλλης μπάντας, ιδιαίτερα η Κα Μυλωνάκη που γνωρίζει τη μη αναστρέψιμη ζημιά που κάματε στη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, αλλά και ο κ. Βάμβουκας έχει δίκιο που σας πείρε χαμπάρι, πως πάτε να τα κουκουλώσετε. Είναι «ηλίου φαεινότερον», όπως εξάλλου κουκουλώσατε και συνεχίζετε θάβοντας κάτω από τόνους μπάζα τα πέραν των αμιαντούχων υλικών και άλλα τοξικά υλικά και απόβλητα στην αυλή του Νοσοκομείου.
Μόνο που λογαριάζετε χωρίς το ξενοδόχο… δηλαδή το γράφοντα χωριάτη, που δεν θα σας αφήσει !
Αλήθεια που σκοπεύετε να πετάξετε αυτά τα μπάζα, άραγε ?  
Περιμένουμε να μας πείτε.
Δήλωσε ο, κατά τα άλλα λαλίστατος Αντιδήμαρχος, πως δεν πρόκειται να τα πάνε σε κάποια ΧΑΔΑ στα Κεραμειά, όπως λένε μερικοί…          Τότε για πού τα προορίζετε ? Μήπως στο όρυγμα του ανενεργού λατομείου ΧΩΡΔΑΚΊΟΥ ?
  
 Αλλά για αυτά θα επανέλθω soon, να είστε βέβαιοι.

  Ε. Μη σπεύδετε λοιπόν, να κλείσετε την υπόθεση «αμίαντος» και μη διατυμπανίζετε πως έκλεισε το θέμα, γιατί μόλις άρχισε!

Τέτοια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά  εγκλήματα, δεν μπαίνουν αρχείο επειδή ελεγκτές και ελεγχόμενοι είστε μια… παρέα…

«Αιδώς Αργίοι»

Και Μη ξεχνάτε πως το περιβάλλον δεν περιμένει και δεν συγχωρεί εκείνους που το υποβαθμίζουν.    

«Ουδέν Άνευ Φύσεως Γίγνεται» (Ιππ.)

σ. γ.

(Environmental Analyst)
     Δημότης Χανίων