Ενα αξιζήλευτο τουριστικό θέρετρο στην Αλβανία


Με συστηματικότητα και ταχείς ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη στην γειτονική Αλβανία, σε σημείο ακόμη που να γίνεται ανταγωνιστική προς την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Αν κοιτάξει κανείς απέναντι από την Κέρκυρα, στις ακτές γύρω από την πόλη των Αγίων Σαράντα, θα γίνει μάρτυρας ενός πρότυπου τουριστικού παραθαλάσσιου θέρετρου.

Στον τομέα του τουρισμού φαίνεται πως επενδύει πολλά το αλβανικό κράτος, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, ώστε να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της ΕΕ στον οικονομικό τομέα. Οι Αλβανοί έχουν προχωρήσει σε αξιοποίηση των παράλιων ακτών στην περιοχή των......... Αγίων Σαράντα, με τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, οργανωμένων παραλιών, μπαρ κ.α.

Ρεπορτάζ του BBC για την πορεία της Αλβανίας στο δρόμο προς την ενωμένη Ευρώπη αναφέρει πως «Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν φοινικόδεντρα, ιβίσκοι και πικροδάφνες, ξαπλώστρες και ένα υδάτινο πάρκο». Ακόμη σημειώνεται πως «στην χώρα, που μέχρι λίγα χρόνια πριν επίσημη γλώσσα ήταν η ρώσικη, σήμερα όλο και περισσότεροι κάτοικοι μιλούνε αγγλικά.

Φυσικά τα προβλήματα στην γειτονική χώρα δεν έχουν εκλείψει, όπως παραδέχεται στο ρεπορτάζ η Έρα, μια 40άρα αλβανίδα ξεναγός. Παρ ότι η χώρα της όπως σημειώνει οδεύει προς τον εκδημοκρατισμό, εν τούτοις, απαιτούνται άμεσα έργα υποδομής, καθώς και η καταπολέμηση της διαφθοράς, της οικογενειοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Πάντως η Αλβανία στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ, έχει βρει έναν αξιόλογο σύμμαχο, που θα ασκεί με το αζημίωτο, συμβουλευτικό ρόλο στην κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Δεν είναι άλλος από τον βετεράνο της πολιτικής, Τόνι Μπλερ.