Η Ελλάδα αποκτά μεταναστευτικό κώδικα

h-ellada-apokta-metanasteytiko-kwdikaΤο νέο σχέδιο για τον μεταναστευτικό κώδικα εξετάστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και του υφυπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου.
Σύμφωνα με το σχέδιο, 20 νόμοι, 6 προεδρικά διατάγματα...
και 42 άλλες κανονιστικές πράξεις σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο 140 άρθρων, με την Ελλάδα να αποκτά για πρώτη φορά Μεταναστευτικό Κώδικα.
Βασική πρόβλεψη του Μεταναστευτικού Κώδικα είναι η  η Άδεια Επί Μακρόν Διαμένοντος με την οποία μπορούν πολίτες τρίτων χωρών να κάνουν χρήση του δικαιώματος της κινητικότητας και να μεταβούν σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Τη συγκεκριμένη άδεια δικαιούνται οι κάτοχοι εθνικών αδειών διαμονής (δεκαετούς ή αορίστου διάρκειας).
Παράλληλα οι κατηγορίες αδειών διαμονής από 50 γίνονται 19 (πχ. οι άδειες παροχής υπηρεσιών ή έργου, για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, για εξαρτημένη εργασία και για εργασία ενώ σπουδάζει έγιναν μία, η άδεια εργασίας), ενώ  καταργούνται περίπου 20 δικαιολογητικά για τις ανανεώσεις αδειών.
Προβλέπεται παράλληλα ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των μεταναστών δεύτερης γενιάς καθώς σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στη χώρα και έχουν πάει εδώ σχολείο, παρέχονται τα δικαιώματα του επι μαρκός διαμένοντος και μειώνεται η γραφειοκρατία για την ανανέωση των αδειών τους
Εξάλλου, αλλάζει η διαδικασία μετακλήσεων νέων αλλοδαπών, εισάγονται ειδικές ταχείες διαδικασίες εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, ενώ οι άνεργοι αλλοδαποί που διαμένουν μακροχρόνια στην Ελλάδα δεν γίνονται υποχρεωτικώς παράνομοι.
Τέλος, εναρμονίζεται η εργατική με τη μεταναστευτική νομοθεσία, δίνεται η δυνατότητα ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας μόνο στους κατόχους αδειών διαμονής μακράς διάρκειας και αναπροσαρμόζονται οι προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης.