Αρχίσαμε...τράπεζα απειλεί να πάρει το σπίτι από συνταξιούχο για οφειλή 5.500 ευρώ!

Σε εφιάλτη διαρκείας καταδίκασε μία εκ των συστημικών τραπεζών έναν συνταξιούχο αγρότη ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του για οφειλή που δεν ξεπερνά τις 5.500 ευρώ! Τι έχει να πει για αυτήν την περίπτωση ο πρωθυπουργός της χώρας που δεσμεύθηκε προσωπικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση!
Στο σφυρί απειλεί να βγάλει το σπίτι 67χρονου συνταξιούχου αγρότη– μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος μία εκ των συστημικών τραπεζών η οποία έχει ήδη στείλει στον δανειολήπτη έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας του!

Όπως ανέφερε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του radio1d.gr η δικηγόρος και συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Σοφία Σιδερά αυτή η υπόθεση αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καταχρηστικής και άκυρης δανειακής σύμβασης.

«Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πρόκειται για άνθρωπο, που όπως αποδεικνύεται κι από την ταυτότητα του είναι αγράμματος. Καμία τράπεζα δεν εφαρμόζει τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας και των νόμων που τις ενσωματώνουν στο εγχώριο δίκαιο, για ερμηνεία της σύμβασης στον αντισυμβαλλόμενο. Κανένας δε θα έβαζε την υπογραφή του αν του εξηγούσαν επακριβώς τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι όροι της σύμβασης» υπογράμμισε η κυρία Σιδερά.

Υπενθύμισε οτι οι αντισυμβαλλόμενοι πρέπει να κατέχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για να κατανοήσουν τους όρους της σύμβασης από την οποία απορρέουν υποχρεώσεις που οδηγούν ακόμη και στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του. Προσπαθούμε να ακυρώσουμε, ανέφερε, αυτές τις συμβάσεις που έχουν κριθεί άκυρες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

Εκτός αυτού, η υπόθεση αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα καταχρηστικής συμπεριφοράς των τραπεζών. Η καταχρηστικότητα έγκειται στο γεγονός ότι τα μέτρα εκτέλεσης που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαίτερα επαχθή για τον οφειλέτη. «Δεν είναι δυνατόν η τράπεζα να βγάζει στο σφυρί το σπίτι του δανειολήπτη για χρέος μόλις 5.473 ευρώ? Η εκτέλεση ξεπερνά τα όρια της καλής πίστης και των πιστωτικών ηθών και για αυτό θα φροντίσουμε ώστε να κριθεί άκυρη» τόνισε η κ Σιδερά.

Λίγες μόλις μέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός δεσμευόταν χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι οτι η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ' αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Οι συνταξιούχοι και μάλιστα οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ, όπως ο εν λόγω δανειολήπτης ανήκουν στις κατηγορίες των πολιτών που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την κρίση. Μήπως, όμως, δεν υπαχθούν στις ρυθμίσεις προστασίας που σχεδιάζει το Μαξίμου με το πρόσχημα οτι όταν έλαβαν το δάνειο δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η κρίση;
Ποιος θα είναι πραγματικά σε θέση να κρίνει και να προστατέψει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής;

danioliptes.gr