FT: Έλληνες Σταλινιστές βουλευτές "έσωσαν" τα μπόνους των fund managers

Με ένα ειρωνικό δημοσίευμα οι Financial Times κάλυψαν την ψηφοφορία της Ευρωβουλής για το πλαφόν στα μπόνους των υψηλά αμειβομένων του χρηματοοικονομικού κλάδου.
"Οι fund managers της Ευρώπης θα πρέπει εν τέλει να ευχαριστήσουν τους δυο "σταλινικούς" Έλληνες ευρωβουλευτές για το.......
γεγονός ότι τους έσωσαν από την επιβολή πλαφόν στην παροχή μπόνους", γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.
"Οι δύο κομμουνιστές ευρωβουλευτές, Γιώργος Τούσσας και Χαράλαμπος Αγγουράκης, θα συνέτριβαν τον καπιταλισμό και τις όποιες διατάξεις που θα μπορούσαν να προστατέψουν τους επενδυτές. Αντίθετα κατέληξαν να αντιστοιχούν στο ήμισυ των ψήφων των αναποφάσιστων, με αποτέλεσμα την πολιτική νίκη ορόσημο της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας καθώς απετράπη η επιβολή του σχεδίου για την επέκταση των αυστηρών κανόνων στις αμοιβές πέρα από τον τραπεζικό κλάδο", σχολιάζει με σαρκαστικό τόνο η βρετανική εφημερίδα.
"Αυτοί οι Σταλινικοί, ήταν το μισό πρόβλημα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sven Giegold, μέλος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο των οποίων η πρόταση για καταστολή των μπόνους και των προμηθειών απόδοσης, καταψηφίστηκε.
Η Sharon Bowles, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Οικονομικών και καταψήφισε την πρόταση για την επιβολή πλαφόν, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εφησυχασμού.
"Ο κλάδος θα πρέπει να έχει ήδη καταλάβει ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, εάν αγνοήσουν τους στόχους του ευρωκοινοβουλίου. Αυτή τη φορά γλίτωσαν τα πλαφόν στις αμοιβές, αλλά εάν επιστρέψει το νομοσχέδιο λόγω υπερβολικών μπόνους, τότε κανένας δεν θα μπορέσει να τους υποστηρίξει", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αν και η ψηφοφορία αφορούσε τη μεταρρύθμιση των κεφαλαίων UCITS, ένα λιανικό επενδυτικό προϊόν με καθαρές τοποθετήσεις 6,4 τρισ. ευρώ, θα προκαλούσε την επέκταση επιβολής πλαφόν από τα μπόνους των τραπεζιτών στα μπόνους στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αν και με οριακή πλειοψηφία, θεσπίζει την πρακτική των μπόνους βάσει των ανώτατων αποδόσεων, τουλάχιστον για αυτή την κοινοβουλευτική θητεία. Οι περιορισμοί καταργούνται και μαζί τους εγκαταλείπεται η εκτίμηση ότι ήταν ακόρεστη η επιθυμία των ευρωβουλευτών να επιβάλουν περιορισμούς στις αμοιβές.