Αναστήθηκε η «κόκκινη αρκούδα»;

anasththhke-h-kokkinh-arkoydaΣε κατάσταση συναγερμού έθεσε αιφνιδιαστικά ο Πούτιν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η χώρα έχει ισχυρή στρατιωτική ισχύ και δεν πρέπει κανείς να την υποτιμά και να την προσπερνά.

Η γιγάντια άσκηση, που εξελίσσεται...
κατόπιν εντολής του Ρώσου προέδρου, γίνεται σε μία στιγμή που επικρατούν συνθήκες αναβρασμού και τάσης ανακατάταξης γεωπολιτικών συμφερόντων. Από τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης θεωρείται οτι είναι η μεγαλύτερη άσκηση στη μετα-σοβιετική εποχή  και πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας ότι το Κρεμλίνο ξεκινά ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα ώστε να εμπνέει και πάλι δέος η «κόκκινη αρκούδα».

Συγκεκριμένα η Ρωσία έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις Ένοπλες Δυνάμεις της και πραγματοποιεί μεγάλες ασκήσεις στην θάλασσα του Okhotsk. Το σενάριο είναι απόκρουση επίθεσης ακόμη και με πυρηνικά όπλα. Ο ρωσικός Τύπος επισημαίνει πώς πρόκειται για τις μεγαλύτερες ασκήσεις και τη σφραγίδα του σε αυτό θα βάλει και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που θα επιθεωρήσει τις δυνάμεις και θα παρακολουθήσει από κοντά την άσκηση.

Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα στις αιφνίδιες ασκήσεις θα λάβουν μέρος 160.000 στρατιώτες, περίπου 1.000 άρματα μάχης, περισσότερα από 100 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 70 πλοία. Με εντολή Πούτιν έχουν τεθεί σε κατάσταση πλήρους συναγερμού η αεροπορική βάση «Ουκράινκα», όπου βρίσκονται αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Tu-95MS, τα οποία ως γνωστό έχουν την ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

Οι δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες κυρίως στο νησί Σαχαλίν, στη θάλασσα του Okhotsk, στην περιοχή όπου η Ιαπωνία έχει εδαφικές αξιώσεις από τη Ρωσία. Στο νησί Σαχαλίν αναμένεται να πετάξει σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις ασκήσεις.

Σκοπός των ασκήσεων, σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά Μ.Μ.Ε. είναι η ικανότητα των στρατιωτικών μονάδων να πραγματοποιούν ταχεία μετακίνηση, σε απόσταση άνω των 3 χιλιάδων χιλιομέτρων, μαζί με τη συμμετοχή  και ανάπτυξη ειδικών ομάδων για την προστασία από ακτινοβολία, χημικά και βιολογικά όπλα.

Ο Κονσταντίν Σιβκόφ, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια ήταν επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών και Στρατηγικών Σπουδών του Γενικού Επιτελείου θεωρεί, ότι «η βασική ιδέα των αιφνίδιων ελέγχων σχετίζονται με μία ενδεχόμενη Ιαπωνο-αμερικανική επίθεση».