Η τουρκική εξέγερση του Twitter

Τη στιγμή που στη μια τουρκική πόλη μετά την άλλη ξεσπούσαν μαζικές διαδηλώσεις, οι τουρκικές εφημερίδες προέβαλλαν την αντικαπνιστική εκστρατεία του πρωθυπουργού Ερντογάν και τα τουρκικά κανάλια έπαιζαν ντοκιμαντέρ. Η παράλογη αυτή εικόνα, που έφερε την προσωπική εμπειρία εκατομμυρίων Τούρκων σε άμεση διάσταση με το τηλεοπτικό προϊόν στις οθόνες τους, έχει καταποντίσει την αξιοπιστία των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, αυξάνοντας τη δημοτικότητα μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter.
Στην κόψη του ξυραφιού μεταξύ των..............
δύο κόσμων, η ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters Μπιρσέν Ατλαλί τόλμησε να θέσει σκληρές ερωτήσεις στον Τούρκο πρωθυπουργό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μέσα σε λίγες ώρες, ο αριθμός των ατόμων που ακολουθούν τον λογαριασμό της στο Τwitter εκτινάχθηκε από τους 170 στους 88.000. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι την Παρασκευή στέλνονταν 3.000 tweets ανά λεπτό με θέμα τα συμβάντα της Κωνσταντινούπολης.
Στα hashtag #occupyturkey, #occupygezi, #direngezi, οι Τούρκοι διέδιδαν ειδήσεις για τη βιαιότητα της καταστολής και ανέβαζαν βίντεο και φωτογραφίες οι οποίες δεν «έπαιζαν» στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
Οταν τα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης μίλησαν για τις διαδηλώσεις, η έμφασή τους ήταν λιγότερο στα αίτιά τους και περισσότερο στις καταστροφές που προεκλήθησαν, στις ζημιές για την τουρκική οικονομία και στο πώς οι διαμαρτυρίες θα είχαν εκπνεύσει, «αν δεν υποδαυλίζονταν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».