Τσίπρας: «Αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα προεδρεύσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Τσίπρας: «Αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα προεδρεύσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση»Για την περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές και τις κερδίσει το κόμμα του, οπότε και θα προεδρεύσει στην Ε.Ε., μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε οικονομολόγους στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.   «Εφόσον η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιλέξει ή εξωθηθεί σε πρόωρες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έρθει στην εξουσία» είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας έτοιμος στην περίπτωση αυτή να αναλάβει και την προεδρία της Ε.Ε ....
(στο εξάμηνο που θα προεδρεύσει η χώρα μας). «Δεν σας υπόσχομαι ότι, σ' αυτήν την περίπτωση, το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα οικοδομήσουμε την Ευρώπη που θέλουμε και σας περιέγραψα. Σας υπόσχομαι όμως, ότι θα προσπαθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να αφήσουμε το έστω και μικρό αριστερό αποτύπωμα της ελπίδας στη διαχείριση των προβλημάτων της Ευρώπης», είπε στους αριστερούς Ισπανούς οικονομολόγους που αποτελούσαν το ακροατήριο του.   Μίλησε επίσης για «μπαλόνι της ευφορίας που θα σκάσει», σε ό,τι αφορά στην αισιοδοξία που καλλιεργεί η κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η πραγματικότητα θα εκδικηθεί τα σκόρπια όνειρα θερινής νυχτός. Γιατί οι χαριστικοί έπαινοι σε αποτυχημένους δεν αναπληρώνουν την απεργία επενδύσεων. Και γι' αυτό δεν μπορούν να ωθήσουν την οικονομία στην οριστική έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. Δεν υπάρχει success story για τη λιτότητα».   Τόνισε επίσης ότι  είναι αυταπόδεικτο πως η κρίση του ευρώ αξιοποιήθηκε από την Μέρκελ για τη διαμόρφωση σχέσεων ιεραρχικής εξάρτησης με τις δανειοδοτούμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και επανέλαβε την πρόταση του για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος στο πρότυπο της Συμφωνίας του Λονδίνου του 1953.