Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η συνεργασία στον εξοπλιστικό και τον αμυντικό τομέα

Του Πέτρου Τρουπιώτη



   Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν και πάλι πυκνώσει οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και μεταξύ πολιτικών , για ανανέωση του ενδιαφέροντος του Ισραήλ  για συνεργασίες με την χωρά μας, στον αμυντικό τομέα.

  Το ισραηλινό ενδιαφέρον , εδώ και δεκαετίες, είναι γνωστό και κατά διαστήματα με αφορμή επισκέψεις υπουργών η άλλων επισήμων στο Ελ Αβίβ η στην ..........
Αθήνα, το ζήτημα τίθεται στο περιθώριο των άλλων συζητήσεων.

 Όμως , αν και ορισμένες φορές, έδειχνε ότι ξεκινούν πιο σοβαρά κάποιες συζητήσεις και η χώρα μας δείχνει  ενδιαφέρον, τελικά, στην πορεία , όλα σταματούσαν, όλα ναυαγούσαν για κάποιο άγνωστο λόγο.

 Είναι σαφές ότι καμία πολιτική ηγεσία δεν « τολμούσε» να προχωρήσει συζητήσεις με τους Ισραηλινούς , ούτε για πιθανή προμήθεια στρατιωτικού υλικού από το Τελ Αβίβ, ούτε καν για ανάπτυξη ιδιαίτερων επαφών σε στρατιωτικό τομέα.

 Και αυτό παρότι, όπως αρκετοί ειδικοί περί τα εξοπλιστικά λένε , η στρατιωτική βιομηχανία του Ισραήλ είναι από τις πιο εξελιγμένες ενώ σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα έχει προχωρήσει πολύ την κατασκευή και τις δυνατότητες τους . και όχι μόνον αυτό, αλλά και οι τιμές στις όποιες παραχωρούντο συγκεκριμένα οπλικά συστήματα ήταν πολύ πιο χαμηλές από αυτές που στοίχιζαν αντίστοιχα συστήματα, ευρωπαϊκά η Αμερικανικά.

 Οι δικαιολογίες, βέβαια πολλές και διάφορές .Είτε ότι τα συστήματα δεν είναι πιστοποιημένα, είτε δεν είναι συμβατά με τα υπάρχοντα, είτε γιατί δεν πρέπει να ενοχλήσουμε τους Άραβες και τις σχέσεις που έχουμε μαζί τους , είτε γιατί αντιδρούν οι αμερικανοί και αλλά πολλά.

  Το βέβαιο είναι ότι καμία κυβέρνηση και κάνεις υπουργός ή άλλος αρμόδιος κρατικός αξιωματούχος, δεν τόλμησε να προχωρήσει τις συζητήσεις με το Ισραήλ σε αυτό τον τομέα. Μάλιστα, παλαιοτέρα, υφυπουργός στο απ Άμυνας, λίγο πριν εγκαταλείψει την θέση του, σε  χαλαρή συζήτηση που είχα μαζί του εκτός υπουργείου μου είπε πως « κάνεις πολίτικός δεν τολμά να προχωρήσει τις συζητήσεις Θα είναι σαν να βάζει τέλος στην πολιτική του καριέρα»…

   Οι Ισραηλινοί πάντως φαίνεται πως μετά από μια σειρά αλλαγές που υπάρχουν τόσο στο γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής αλλά και τις νέες συμμαχίες που δημιουργούνται συνεχώς, θέλουν να αναπτύξουν τοις ελληνοισραηλινες σχέσεις και στον αμυντικό τομέα.

  Μάλιστα , αυτή την στιγμή , φαίνεται πως ανεπισήμως διακινείται το σενάριο της συνεργασίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με τα κρατικά ναυπηγεία, στον τομέα είτε της κατασκευής νέων πλοίων είτε της αναβάθμισης και συντήρησης υπαρχόντων.

 Και το Ισραήλ, έχει ανάγκη από ανάπτυξη του στόλου της , του πολεμικού, μια και εκεί φαίνεται να υστερεί. Όμως οι εξελίξεις στην περιοχή , κάνουν πια αναγκαία την ύπαρξη στόλου, για τον έλεγχο της θαλασσιάς περιοχής , στην οποία παίζεται πια το ενεργειακό παιχνίδι.

  Βέβαια, μια τέτοια συνεργασία, δεν είναι πολύ εύκολη , αφού πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά από Ευρωπαϊκά προβλήματα , αν και φαίνεται ότι με προσπάθεια και αυτό θα μπορούσε να γίνει.

 Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να υπάρξει η πολιτική τόλμη και η Ελλάδα να δεχθεί να συνεργαστεί ευθέως και στον τομέα των εξοπλισμών με το Ισραήλ. Συνεργασία που βεβαίως βοήθα σημαντικά και στην συνεργασία στον καθαρά αμυντικό –στρατιωτικό τομέα.

   Αυτή την στιγμή, λογω και των νέων εξελίξεων στην περιοχή, της αναπτυσσόμενης συνεργασίας της κυβέρνησης με Ισραηλινά λόμπυ που συνδέονται με οικονομικά συμφέροντα αλλά και γενικότερα της ανάγκης επενδύσεων, ένα τέτοιο βήμα φαίνεται τώρα πιο πιθανό και πιο εύκολο.

 Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μείνουμε και πάλι στο ναι  μεν αλλά.

 Μια σαφή ένδειξη για το αν μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία , σε βάθος , στον αμυντικό και εξοπλιστικό τομέα, θα έχουμε από το τι θα συζητηθεί ( και αποφασίσει) κατά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Π Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ, επίσκεψη που αναμένεται να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα.
ptroupiotis@yahoo.gr