Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

 Γράφει ο Φελνίκος

Oμολογώ πως μου είναι δύσκολο, μετά από απουσία δέκα ημερών στο εξωτερικό, να προσαρμοστώ άμα τη αφίξει μου στα καθ’ ημάς. Όταν μάλιστα οι τελευταίες πέντε ημέρες ήταν στην Κίνα, που κάθε χρόνο αυξάνει κατά περίπου 500 δισ. δολάρια το ΑΕΠ της, τότε η προσαρμογή στη μίζερη εγχώρια πραγματικότητα γίνεται πιο δύσκολη.
Όταν η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού και των υπουργών, αλλά και των επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν συζητούν και.....
αναζητούν στο Πεκίνο και τη Σαγκάη επενδυτικές ευκαιρίες, επιχειρηματικές δυνατότητες, διακρατικές στρατηγικές σχέσεις, παγκόσμιες γεωπολιτικές ανασυνθέσεις, η επιστροφή στην Αθήνα και η ενασχόληση με θέματα φτώχειας, ανεργίας, δημοσκοπήσεων, Χρυσαυγιτών, συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, ταμειακών ελλειμμάτων της Ιπποκράτους, πολιτικής διαφθοράς, ανασχηματισμού και ίδρυσης κομμάτων -το τρίτο σε ένα μήνα- ακόμη και για έναν επαγγελματία καταγραφέα ειδήσεων και γεγονότων, όπως ο δημοσιογράφος, είναι, όπως και να το κάνουμε, στενάχωρη.
Έτσι όμως είναι η ζωή και πρέπει, όσο κι αν δεν μας αρέσει, να προσαρμοζόμαστε. Τη μια μέρα είσαι στο Σινικό τείχος και την άλλη στο φράχτη της Αλεξανδρούπολης. Την Πέμπτη επισκεπτόσουνα την «απαγορευμένη πόλη» και τη Δευτέρα δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις, ιδίως το βράδυ, στην «απαγορευμένη Ομόνοια». Εχθές συζητούσες για τον Πλάτωνα και τον Κομφούκιο και σήμερα πρέπει να αναφερθείς στον Μπαρμπαρούση και τον Σαλαγιάννη. Έξω ενδιαφερόσουν για τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας και μέσα πρέπει να καταγράψεις τις αρνητικές εξελίξεις που σημειώνονται στο βίο των νεοελλήνων. Στο Λονδίνο σήκωνες το ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μπάσκετ με τον Ολυμπιακό και στη Θεσσαλονίκη κάνεις έφοδο στην Τούμπα επειδή ο ΠΑΟΚ έχασε, στο ποδόσφαιρο, από τα Γιάννενα.
Στο Πεκίνο ο Σαμαράς συναντούσε τον Πρόεδρο Xi Jinping και τον πρωθυπουργό Li Keqiahg και συζητούσε για επενδύσεις στη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις υποδομές και στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη για να συζητήσουν αν θα μπουν ο Κουκουλόπουλος και ο Ψαριανός στην κυβέρνηση και με ποια αναλογία κομματικών στελεχών θα στελεχωθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων! Και φυσικά ποιοι καινούργιοι νόμοι για τη φορολογία θα ψηφιστούν, ξεχνώντας τη ρήση του Λάο Τσε: «όσο πληθαίνουν οι νόμοι, πολλαπλασιάζονται οι παράνομοι».
Και επειδή αναφέρθηκα στην «τριμερή» της διακυβέρνησης ίσως δεν περιττεύει να αναφέρω -με αφορμή μια τελευταία δημοσκόπηση, της εταιρείας Metrisis που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» όπως με ενημέρωσαν- πως ο Σαμαράς, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν κινδυνεύει από τη Μέρκελ, αλλά από τον Βενιζέλο. Είναι λίαν πιθανό να κερδίσει τα δημοσιονομικά στοιχήματα και να χάσει την πρωθυπουργία από την …εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ που επιτυγχάνει ο επικεφαλής της Ιπποκράτους.
Η τελευταία θέση που καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, και μάλιστα με το εξευτελιστικό, για το άλλοτε κραταιό κυβερνητικό κόμμα, ποσοστό 4,2%, είναι λογικό να έχει κάνει τον πρωθυπουργό να χάσει τον ύπνο του. Η δραματική δημοσκοπική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, εκτός από ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων που δημιουργεί και οι οποίες, όσο βαθαίνει το ρήγμα με τους «παπανδρεϊκούς», ενδέχεται ακόμη και να το απονεκρώσουν, εγείρει ταυτόχρονα και θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, το οποίο ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορεί να το αγνοήσει. Αντίθετα θα πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει, όπως λέγεται, να αναλάβει ενόψει του συνεδρίου της Ν.Δ., και των διεργασιών που κυοφορούνται με απώτερο σημείο τις ευρωεκλογές.
Επ’ αυτών όμως αύριο. Ο στοχασμός για το μέλλον της κυβερνήσεως, που συναρτάται άμεσα με το διαγραφόμενο σκοτεινό αύριο του ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται καθαρό μυαλό και όχι κουρασμένο από το ανατολικό τζετ λαγκ. Οι αποκρατικοποιήσεις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το «γύρισμα της τύχης» όσον αφορά τις αγορές και το «ελληνικό πρόβλημα» βρίσκονται σε λεπτό σημείο, και όπως θα έλεγε και ο Κομφούκιος: αυτός που ξέρει όλες τις απαντήσεις δεν έχει ερωτηθεί όλες τις ερωτήσεις. Να συμπληρώσουμε λοιπόν και το ρεπορτάζ, με περισσότερες ερωτήσεις-απαντήσεις στους τέκτονες των επερχομένων, περιλαμβανομένων και των «γκρι κοστουμιών» της εξουσίας, και τα ξαναλέμε αύριο…
matrix24