Επικοινωνια και πραγματικοτητα

Του Πέτρου Τρουπιώτη
 
 
      Το παιχνίδι της επικοινωνίας, είναι ένα παιχνίδι που τις τελευταίες δεκαετίες έχει «θεοποιηθεί» στην χώρα μας Και δυστυχώς, όχι μόνον στην χώρα μας.
 Μάλιστα ορισμένοι στην Ελλάδα  τις τελευταίες δεκαετίες, είχαν κάνει « επιστήμη» την επικοινωνία, θεωρώντας ότι με το να προβάλλουν ακόμα και ανύπαρκτα πράγματα ή σκέψεις ως γεγονότα, μπορούσαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις άρα και τις .......ψήφους.
 Και η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις το έτυχαν μια και το κλίμα στην κοινωνία  ήταν έτοιμο να δεχτεί μόνον θετικά. Ήθελε να δεχτεί θετικές προοπτικές.
Τα πράγματα όμως έγιναν δύσκολα όταν τα πραγματικά γεγονότα δεν ήταν θετικά.
 Και όμως , ακόμα και σήμερα πολλοί θεωρούν ότι αντί να παλεύουν για θετικά αποτελέσματα, αντί να καταθέτουν ίσως θετικές , αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, μπορούν να ακολουθούν ακόμα την λογική της « επικοινωνιακής τακτικής».
 Και δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει σε ένα ή δυο κόμματα.
 Συμβαίνει στο σύνολο των κομμάτων της χώρας.
  Δείτε μόνον μερικά  γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.
 Η ακυβερνησίες και μερικές εβδομάδες βγάζει προς τα έξω μια ιδιαίτερα θετική εικόνα για την εξέλιξη της πορείας της οικονομίας και του μέλλοντος της χώρας γενικότερα.
 Και ναι μεν τα πράγματα είναι προς θετική κατεύθυνση, ναι μεν είναι αναγκαίο να δοθεί ένα «φως» , μια «ελπίδα» στον πολίτη αυτής της χωράς, όμως η υπερβολική δόση αισιοδοξίας, που μάλιστα τροφοδοτείται συνεχώς , μπορεί να λειτουργήσει και ανάποδα. Η επικοινωνία , είναι καλή και αποδοτική όταν βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα και τα κάνει λίγο πιο αισιόδοξα. Λίγο όμως…
 
  Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, επειδή ένιωσαν πως «συνθλίβονται» από την  κυβερνητική υπερδραστηριότητα του πρωθυπουργού και των προερχομένων από την Νδ υπουργών , «φούσκωσαν» ένα θέμα που όχι μόνον πρακτικά δεν υφίσταται αλλά και δεν απασχολεί τους πολίτες, τον λεγόμενο « αντιρατσιστικό νομό».Θεωρώντας πως με την σωστή επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, θα «ξεχωρίσουν» από την Νδ και θα δείξουν ιδεολογική καθαρότητα.
 Μόνον που το όλο θέμα, επειδή είναι καθαρά επικοινωνιακό, τείνει όχι μόνον να γίνει «φάρσα», με την κατάθεση πολλών νομοσχεδίων, αλλά και να κλονίσει την αντίληψη των πολιτών για την λογική των τριών κόμματων στην συγκρότηση κυβέρνησης.
 
  Ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας πως τόσο τα εσωτερικά του προβλήματα όσο και αντικειμενικά δεδομένα, τον έχουν καθηλώσει και τείνει η τάση να γίνει αντίστροφη, υπερβάλλει σε όλα. Καταστροφολόγοι, ενώ παράλληλα , ανάλογα με το θέμα της επικαιρότητας, υπόσχεται τα πάντα , κατά περίπτωση. Όπως για παράδειγμα, τώρα , την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.
Παράλληλα, προχώρα σε καθαρά επικοινωνιακές κινήσεις, όπως η πρόταση για «ντόμπροι» πρωθυπουργού –Τσίπρα, λες και όλα είναι τηλεοπτικό σώου…
 
  Αλλά και τα αλλά κόμματα β, επιδιώκουν με επικοινωνιακούς ορούς να κινηθούν.
 Για παράδειγμα , η Χρυσή Αυγή , προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμφανιστεί ως η διωκόμενη από τους άλλους, τους « κακούς», μόνον που και η δική της υπερβολή την οδηγεί να δείχνει σε πολλές των περιπτώσεων το κακό πρόσωπο , μέρους τουλάχιστον των στελεχών της…
  Η επικοινωνιακή λοιπόν διαχείριση άμεσα πιθανόν να βοήθησε κάποιους , ιδιαίτερα αν και το γενικότερο κλίμα βοηθούσε, όμως μεσοπρόθεσμα , αν δεν υπάρχει πραγματικό γεγονός ποπό να επικοινωνείς, τότε όλα γυρίζουν μπούμερανγκ.
 Και τότε δεν σε σώζει τίποτε. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι πολίτες αντιμετωπίζουν την ωμη και σκληρή πραγματικότητα της κρίσης και θέλουν λύσεις άμεσες και χειροπιαστές.
ptroupiotis@yahoo.gr