Το μνημόνιο έκοψε ακόμα και το επίδομα τοκετού

Απανταχού στη γη σήμερα γιορτάζεται η ημέρα της Μητέρας. Μια επέτειος που υπενθυμίζει τον αρχέγονο και σημαντικότερο ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία: αυτόν της μητρότητας.

Στην Ελλάδα του μνημονίου όμως η μητρότητα μικρή σημασία έχει καθώς βάλλεται διαρκώς...
με τα οικονομικά προβλήματα και τις περικοπές να βάλλουν συνεχώς εναντίον της σύγχρονης ελληνίδας.

Η ελληνίδα που παίρνει την απόφαση να γίνει μητέρα- σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία πλέον από ότι στο παρελθόν- έρχεται αντιμέτωπη με έναν Γολγοθά που αρχίζει από τις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα που δέχτηκε ήταν η κατάργηση του επιδόματος τοκετού. Μέ­χρι πρό­σφα­τα, κά­θε α­σφα­λι­σμέ­νη γυ­ναί­κα που γεν­νού­σε, δι­καιού­ταν ε­πί­δο­μα το­κε­τού ύ­ψους 1.000 ευ­ρώ, αν ή­ταν α­σφα­λι­σμέ­νη στο Ι­ΚΑ ή τον Ο­ΠΑ­Δ, 450 αν ή­ταν στον Ο­ΓΑ και 800 αν ή­ταν στον Ο­Α­ΕΕ.

Με­τά τη συγ­χώ­νευ­ση στον Ε­Ο­ΠΥΥ των πα­ρα­πά­νω τα­μείων, κά­θε α­σφα­λι­σμέ­νη γυ­ναί­κα που γεν­νά σε δη­μό­σιο νο­σο­κο­μείο ή ι­διω­τι­κή κλι­νι­κή συμ­βε­βλη­μέ­νη με τον Ε­Ο­ΠΥΥ, δεν δι­καιού­ται το ε­πί­δο­μα το­κε­τού. Το ε­πί­δο­μα δί­νε­ται πλέ­ον μό­νο σε γυ­ναί­κες που γεν­νούν εκτός κλινικής , ό­πως στο σπί­τι τους!

Η σύγχρονη μητέρα όμως έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα. Πρέπει να συνδυάσει ταυτόχρονα πολλούς ρόλους: σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη. Στις μέρες μας όσες γυναίκες εργάζονται αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό καθώς το κόστος τους ξεκινάει περίπου από τα 350 ευρώ το μήνα βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η κρίση έφερε πολλά λουκέτα και σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με αποτέλεσμα οι θέσεις πλέον να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Μέσα στον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό από φόρους, χαράτσια και με τους μισθούς να έχουν συρρικνωθεί οι δυνατότητες για ιδιωτικό παιδικό σταθμό φαντάζουν μηδαμινές.

Η Ελληνίδα, που σπούδασε και με πολύ κόπο κατάφερε να εδραιωθεί στην επαγγελματική πραγματικότητα αναγκάζεται πλέον πολλές φορές να εγκαταλείπει όχι μόνο την καριέρα αλλά και μια απλή δουλειά προκειμένου να στηρίξει την οικογένεια και να μεγαλώσει τα παιδιά της.