Σαμαράς: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας

Το προσεχές πενθήμερο θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την κυβέρνηση και τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.
Την προσεχή Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί, μετά από πολύ καιρό, λόγω των ταξιδιών στο εξωτερικό και του Πάσχα, τετ α τετ με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη...
 Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση στο ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να καθοριστεί η στάση του κόμματός έναντι της κυβέρνησης, ενώ στη ΔΗΜΑΡ, φέρονται ενοχλημένοι για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου ειδικά στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Τα προβλήματα που υπάρχουν προς επίλυση είναι αρκετά, ενώ οι εκκρεμότητες ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από την κυβέρνηση που δεν έχει το περιθώριο να χαλαρώσει ούτε στιγμή.

Η τελευταία συζήτηση και σύγκρουση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και έδειξε ότι υπάρχουν λεπτές ισορροπίες μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που αρκετά συχνά τσακώνονται.

Το ζήτημα είναι αν θα προλάβουν να συζητήσουν για όλες τις εκκρεμότητες οι τρεις αρχηγοί ή θα θελήσουν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Και γιατί να μην προλάβουν; Κάποιοι μιλάνε για «ξεκαθάρισμα». Όχι λογαριασμών, αλλά «πολιτικής και σχέσεων», κατά τη διατύπωση υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους.

Όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στο ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν την ευκαιρία στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να θέσουν τον δάκτυλον «επί τον τύπον των ήλων». Από την άλλη πλευρά ο Αντ. Σαμαράς είναι διατεθειμένος να κλείσει το θέμα της αντιπαράθεσης και να επιβεβαιώσει την ομοιογένεια και συνοχή της κυβέρνησής του.

«Δεν θα τα τινάξουμε στον αέρα όλα» λέει σε συνομιλητές του και ετοιμάζεται να μιλήσει και αυτός με τη γλώσσα της αλήθειας. Σε συζητήσεις που γίνονται στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει μιλήσει για «γκρίζα καθημερινότητα» της οποίας το γκρίζο μεταφέρθηκε ατυχώς στην κυβέρνηση ­και προκαλεί και πάλι πλην των άλλων και φήμες για σχεδιαζόμενο ανασχηματισμό.

Παρά τις διαψεύσεις, το κλίμα ανασχηματισμού υπάρχει και πάλι και ήδη σε ορισμένους κύκλους δημιουργούνται προσδοκίες αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα σε σημείο που παραλύει η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί προσεκτικά τα προβλήματα που προκαλεί στην κυβέρνηση του η διαφορά αντίληψης μεταξύ των τριών εταίρων, αλλά δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως.

Αντιθέτως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας, αφού είμαστε τρία διαφορετικά κόμματα». Αν και θα συζητηθούν στη σύσκεψη που θα γίνει οι τελευταίοι καβγάδες των εταίρων, ο ίδιος δεν δείχνει να αποδίδει και μεγάλη σημασία. Θεωρεί ότι θα βρεθεί η λύση ή αλλιώς ο συμβιβασμός.

Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενστερνίζονται όλο και περισσότερο την άποψή του για το «αναγκαίο κακό» των ενδοκυβερνητικών τριβών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε αυτό το κλίμα της αναγκαστικής συμβίωσης, είναι δύσκολο να μιλήσει ο Αντ. Σαμαράς για «καθαρές σχέσεις», κατά τρόπο που θυμίζει το παλαιότερο σύνθημα του Κώστα Σημίτη για «καθαρές λύσεις» με το οποίο διεκδίκησε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, η διαπίστωση του Πρωθυπουργού για την «αναγκαστική συγκατοίκηση» με τους άλλους δυο εταίρους παίρνει συγκεκριμένο περιεχόμενο. «Θα μας αντέξουν και θα τους αντέξουμε». Το θέμα είναι μέχρι ποιο σημείο θα φθάσει η συγκατοίκηση…