Frozen yougurt bars: Φυτρώνουν σαν μανιτάρια και ...μοιράζουν κέρδη


Αν η  στροφή στην υγειινή  διατροφή, η μοδάτη εικόνα τους και το δροσερό  έδεσμα που προσφέρουν έκαναν τους καταναλωτές να τα αγαπήσουν, τα μεγάλα περιθώρια κέρδους... έκαναν τους επιχειρηματίες να τα λατρέψουν...
Καθόλου παράξενο λοιπόν που οι αλυσίδες frozen yougurt έχουν γίνει δεκάδες, έχουν ανοίξει 350 καταστήματα μέσα σε ένα χρόνο και προγραμματίζονται άλλα τόσα.

Τα καταστήματα frozen yogurt  βρίσκονται πια σε κάθε εμπορική περιοχή της χώρας κάνουν  ασυνήθιστα υψηλούς τζίρους για την εποχή που διανύουμε και αφήνουν σημαντικά περιθώρια κέρδους. Οι ημερήσιες εισπράξεις κυμάνθηκαν τη σεζόν του '12 από 1,500  ευρώ έως 3,500 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις εξαιρετικά δυνατών εμπορικών θέσεων ξεπερνούν τα 4,500 ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία συμβούλων franchise).  Με το food cost να κυμαίνεται από 25% έως 35% διαμορφώνονται εξαιρετικά μεικτά κέρδη, τα οποία σε συνδυασμό με το χαμηλό αριθμό προσωπικού, καθώς οι πελάτες αυτοεξυπηρετούνται κάνουν την επένδυση αποδοτικότατη.

Τα καταστήματα frozen yougurt λειτουργούν ως take away και είτε το προσωπικό, είτε ο ίδιος ο πελάτης «γεμίζει» το κυπελάκι του, προσθέτει τα toppings και στη συνέχεια πληρώνει ανά μερίδα ή ανά βάρος. Hτιμή λιανικής του παγωμένου γιαουρτιού είναι...υψηλότερη από το παγωτό και κυμαίνεται από 16 € έως 20 € το Kgr. Το βασικό προϊόν δηλ. το frozen yogurt είτε προμηθεύεται κατεψυγμένο και τοποθετείται στη μηχανή, είτε παρασκευάζεται στο κατάστημα με φρέσκο γάλα και γιαούρτι, σταθεροποιητή και φυσικά αρώματα. Άλλα προϊόντα που διαθέτουν τα καταστήματα είναι smoothies, χυμοί, φρουτοσαλάτες, καφέδες, ροφήματα, καθώς και παγωτά, αλλά και βάφλες, κρέπες, cupcakes κ.ο.κ.

Καθόλου περίεργο λοιπόν που στην προσοδοφόρα αυτή αγορά έχουν μπει ...όλοι. Ζαχαροπλαστεία και καφέ, παγωτατζίδικα και τυροπιτάδικα, γαλατάδες και γιαουρτάδες, πολυεθνικές αλυσίδες αλλά και απλοί επενδυτές, που είτε αναπτύσσουν μια υπάρχουσα αλυσίδα είτε ξεκινάνε μια δική τους! Και όλοι –σχεδόν- αναπτύσσονται με franchise,  επιδιώκοντας να βρουν κεφάλαια για την ανάπτυξή  τους και τις πιο εμπορικές θέσεις.

Ποιές είναι αυτές οι αλυσίδες; Οσες και να προσπαθήσεις να βρεις δεν τις βρίσκεις ποτέ όλες.