Εκλογές ή ανασχηματισμός; Ανασύνταξη ή «αλλοίωση» της ΝΔ; Πορεία του κυβερνητικού έργου…

Σε τρία μέτωπα στρέφεται το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και του πολιτικού συστήματος, καθώς αναμένονται θεαματικές αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Το ένα μέτωπο σχηματίζεται από το δίλημμα «ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές;». Το δεύτερο αποκλείεται εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι για έμπειρα στελέχη θα ήταν μια εντυπωσιακή κίνηση που θα αιφνιδίαζε το ΣΥΡΙΖΑ...
και άρα θα δημιουργούσε νέα δεδομένα. H περίπτωση των εκλογών αποκλείεται και ο ανασχηματισμός έχει καταστεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία και απλά είναι ζήτημα το πότε θα γίνει.

Επίσης, σημαντικό για τον πρωθυπουργό είναι να προχωρήσει στο δεύτερο μέτωπο: στην ανασύνταξη της ΝΔ και στην πορεία της εφεξής ως κορμού της «Κεντροδεξιάς» ­αρχής γενομένης με το συνέδριο που ετοιμάζεται για τα τέλη Ιουνίου. Όσα αποφασισθούν σε αυτά τα δύο μέτωπα θα κρίνουν εν πολλοίς και τα πράγματα στο τρίτο: την πορεία της κυβέρνησης και της ΝΔ το επόμενο διάστημα.

Αυτό εξηγείται, όπως λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού ως εξής: ο ανασχηματισμός θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς να εισέλθουν στην κυβέρνηση, η οποία θα τρέξει και από την αποτελεσματικότητά της θα φανεί εάν θα μακροημερεύσει, τόσο η ίδια, όσο και ο Πρωθυπουργός. Επίσης, από την πορεία αλλαγής της ΝΔ, θα φανεί κατά πόσο το κόμμα, υπό τη νέα μορφή του, θα καταστεί κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή και θα αποτελεί το καταφύγιο των μετριοπαθών, εκσυγχρονιστών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Το αγαπημένο θέμα των ημερών είναι πάμε ή δεν πάμε για ανασχηματισμό; Δυο-τρεις υπουργοί και άλλα τόσα κομματικά στελέχη που έχουν μιλήσει εσχάτως με τον Αντ. Σαμαρά, δεν εισέπραξαν καμία αντίδραση. Τους άκουσε, έκανε και κάποιες παρατηρήσεις και αυτό ήταν όλο, ενώ έχει κυριαρχήσει εσχάτως ότι οι αλλαγές θα γίνουν μετά το συνέδριο της ΝΔ. Οι συζητήσεις και τα επιχειρήματα εκατέρωθεν συνεχίζονται στο εσωτερικό της ΝΔ.

Αθροιστικώς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που δεν θέλουν τώρα ανασχηματισμό, υπερισχύουν, για ευνόητους λόγους. Αν εξαιρεθούν οι οικονομικοί υπουργοί που έτσι και αλλιώς έχουν πάρα πολύ δουλειά με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους προτείνουν «να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της».

Ο Αντ. Σαμαράς, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα πρέπει να έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις του και δεν μένει παρά να τις ανακοινώσει, αλλά είναι άγνωστο πότε, ενώ θα πρέπει να συμφωνήσει και με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Πάντως, περίπτωση να αφήσει το Υπουργικό Συμβούλιο ως έχει δεν υπάρχει και έχουν δίκιο όσοι λένε τις τελευταίες ημέρες ότι «ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση». Στενοί του συνεργάτες τονίζουν ότι «είναι ο μόνος που δεν ευθύνεται για την ανασχηματολογία, αλλά και ο τελευταίος που θα την παρακολουθήσει».

Οι αλλαγές χρειάζονται, όπως παραδέχονται στο Μαξίμου, αλλά επιμένουν ότι με την εκταμίευση των πρώτων 2,8 δισ. ευρώ και με την προσπάθεια να δοθούν και άλλα 9 δισ. ευρώ, προκαταβολικά από τη δόση του Ιουνίου, έως τα τέλη Μαΐου , δημιουργούνται συνθήκες σταθερότητας που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να παράγει έργο». Απλά, το σταυρόλεξο με τον ανασχηματισμό μπορεί να μένει προς το παρόν άλυτο ως προς τα πρόσωπα.