Ελληνοκαναδός μέλος της Αλ Κάιντα στην επίθεση στην Αλγερία

Ένας Ελληνοκαναδός αναγνωρίστηκε ως ένας από τους ενόπλους της Αλ Κάιντα που σκοτώθηκαν κατά την αιματηρή επίθεση σε διυλιστήριο φυσικού αερίου στην Αλγερία τον Ιανουάριο. 

Σύμφωνα με το CBC News, ο 24χρονος Χρήστος Κατσιρούμπας και ο φίλος του από το γυμνάσιο Αλί Μαντλέτζ, ανήκαν στην.............
..ομάδα των 30 ενόπλων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Τουλάχιστον 39 αλλοδαποί όμηροι κι ένας αλγερινός φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά την ομηρία στο εργοστάσιο Τιγκαντουρίν κοντά στην Αμένας. Συνολικά 29 ένοπλοι σκοτώθηκαν, ενώ 685 αλγερινοί εργαζόμενοι και 107 αλλοδαποί απελευθερώθηκαν. Τρεις ένοπλοι συνελήφθησαν.

Ο Κατσιρούμπας προερχόταν από μια ελληνική ορθόδοξη μεσοαστική οικογένεια στο Λονδίνο του Οντάριο. Πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται ο ίδιος και ο Μεντλέτζ να αυτοπυρπολήθηκαν εκουσίως κατά την επίθεση. Μόνο ο ένας απ' τους δύο αναγνωρίστηκε με εξέταση DNA.
Σύμφωνα με την αστυνομία κατά πάσα πιθανότητα ο Κατσιρούμπας είναι ο άνδρας που οι επιζώντες περιέγραψαν ως έναν ξανθό νεαρό που μιλούσε άψογα αγγλικά με βορειοαμερικάνικη προφορά.
Σύμφωνα με το CBC News, το 2007 πράκτορες των Καναδικών Μυστικών Υπηρεσιών είχαν πάρει συνέντευξη από ορισμένα μέλη της οικογένειας και φίλους των δύο εφήβων, τότε.
Ο Κατσιρούμπας φέρεται να έχει ένα μεγαλύτερο αδελφό και πάρα πολλά ξαδέλφια. Ένας συγγενής του αναφέρει σε δημοσίευμα του 2007 ότι διέσχιζε όλο το Λονδίνο για να ψωνίσει από το αγαπημένο του ελληνικό ζαχαροπλαστείο. Μεγάλωσε σ' ένα σπίτι με πισίνα στην πίσω αυλή, σε μια μεσοαστική γειτονιά με έντονα πολυπολιτισμικά στοιχεία. Έμενε με τη μητέρα του μετά το διαζύγιο των γονιών του και τίποτα δεν φαινόταν να παρεκκλίνει του φυσιολογικού.
Ο Χρήστος Κατσιρούμπας ήταν φίλος με τον Μεντλέτζ στο λύκειο. Ο δεύτερος αποφοίτησε το 2006 κι ένα χρόνο αργότερα ο Κατσιρούμπας παράτησε το σχολείο. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές φέρεται επίσης να προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ.
Η υπόθεση ομηρίας στην Αλγερία ξεκίνησε στις 16 Ιανουαρίου 2013, όταν τρομοκράτες συνδεόμενοι με την Αλ Κάιντα, υπό την καθοδήγηση του Μοκτάς Μπελμοκτάρ, πήραν ομήρους 800 ανθρώπους στο εργοστάσιο φυσικού αερίου Τιγκαντουρίν κοντά στην Αμένας. Ύστερα από τέσσερις μέρες οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας εισέβαλαν στο εργοστάσιο σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων. Ήταν μία από τις πολλές επιθέσεις ισλαμικών ομάδων στην περιοχή από το 2002.