Το παρασκήνιο ενός "γάμου" που δεν έγινε

"Τα νούμερα δεν βγαίνουν". Αυτή τη φράση, που ακούμε την τελευταία τριετία για τα ελληνικά δημοσιονομικά, εκστόμισε πριν από λίγες εβδομάδες υψηλόβαθμο στέλεχος από την αλλοδαπή, αυτή τη φορά για τις τράπεζες και, συγκεκριμένα, για το σχήμα, το οποίο θα προέκυπτε από την – επικείμενη τότε – συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.
Οι διαφωνίες από ελληνικής πλευράς ήταν έντονες, καθώς η Αθήνα - σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο – σχεδίαζε τις επόμενες κινήσεις με βάση το συγκεκριμένο deal. Σε αυτό το.........
περιβάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, ο άνθρωπος, που εξέφρασε τις αντιρρήσεις, επέλεξε στη συνέχεια τη σιωπή, περιμένοντας τις εξελίξεις. Και αυτές τον δικαίωσαν.
Φτάσαμε, λοιπόν, στο σήμερα, όπου τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών συνεδριάζουν για να επανεκκινήσουν και επίσημα τις διαδικασίες εξεύρεσης... πρόθυμων επενδυτών, για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου. Στόχος είναι η εξασφάλιση από ιδιώτες τουλάχιστον του 10% των απαιτούμενων χρημάτων για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, επί της ουσίας, τα στελέχη των δύο τραπεζών έχουν ήδη αρχίσει επαφές εντός και εκτός Ελλάδος για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή αυτή και να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα μέλη της ηγετικής πυραμίδας μιας από τις δύο τράπεζες είχε επαφές με ομάδα Γάλλων επενδυτών, οι οποίοι έδειξαν κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον για να μπουν στην αύξηση. Οι συνομιλίες έδειχναν αρχικά ότι υπήρχε θετική προοπτική, χωρίς, όμως, να έχουν καταλήξει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – σε οριστική συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, από τη μία πλευρά η Εθνική περιμένει και τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων, που είναι μέτοχοί της, και από την άλλη, η Eurobank προσβλέπει και στη χείρα βοηθείας των εργαζομένων της, οι οποίοι έχουν εδώ και καιρό προτείνει να μπουν στην αύξηση με δύο μισθούς έκαστος και με χρήματα από το ταμείο της.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα χρήματα από αυτές τις πηγές έχουν περισσότερο συμβολική σημασία και δεν αρκούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα ζητούμενα ποσά.