Συναγερμός για την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου στη Συρία

Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην διεθνή κοινότητα από την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim...
 Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και ενημερώνει διαρκώς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως «η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται. Χθες τη νύχτα, δυο Χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες απήχθησαν από άγνωστες ομάδες στο Χαλέπι».

Ο υπουργός είπε πως μαζί με τους ομολόγους του σήμερα  θα μιλήσουν «για αυτή τη δραματική εξέλιξη»  ενώ τόνισε πως «το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βάλουμε τέλος στο δράμα του συριακού λαού».

Ο κ. Αβραμόπουλος κατέληξε πως «ένα πράγμα είναι σίγουρο: θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής Συρίας».

Το χρονικό της απαγωγής

O Μητροπολίτης, αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη έπεσε στην ενέδρα όταν το αυτοκίνητό του έμπαινε στη Συρία, προερχόμενο από την Τουρκία, ενώ απήχθη και o Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Γρηγόριος Yohanna Ibrahim.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων οι δυο επίσκοποι βρίσκονταν στα περίχωρα του Χαλεπίου και απήχθησαν την ώρα που επέβλεπαν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο SANA αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο των δυο μητροπολιτών εμβολίστηκε από όχημα στο οποίο επέβαιναν Σύροι αντάρτες, οι οποίοι έβγαλαν έξω τον οδηγό και μετέφεραν το αυτοκίνητο σε άγνωστη τοποθεσία.

Τα καθεστωτικά ΜΜΕ της Συρίας επιρρίπτουν την απαγωγή σε «τρομοκρατικές ομάδες» ενώ ο «Εθνικός Συνασπισμός της Συρίας», η κύρια οργάνωση της αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι «όλα είναι ανοικτά» για το ποιος βρίσκεται πίσω από την απαγωγή.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το yalibnan.com, η ομάδα που απήγαγε τους δύο επισκόπους αυτοαποκαλείται «Τσετσένικη Ομάδα» και συνδέεται με τους δυο υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται καμία πληροφορία.

Πριν από δέκα ημέρες, το σπίτι του Μητροπολίτη δέχθηκε επίθεση από ρουκέτα, στην πόλη όπου μαίνεται ο εμφύλιος ανάμεσα στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τον στρατό του προέδρου Άσαντ.