ΥΠΟΙΚ: Είστε «λεφτά υπάρχουν» - ΣΥΡΙΖΑ: Δεν περιμέναμε να καταλάβετε


Σκληρή κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη φορολογική πολιτική, ενώ πυρά κατά της Κουμουνδούρου εξαπέλυσε για το ίδιο θέμα και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης...

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ανεδαφικές, απροσδιόριστου κόστους και ημιτελείς», τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα τονίζει ότι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν ως κοινό παρονομαστή «την αλήστου μνήμης αντίληψη ‘λεφτά υπάρχουν’, τα οποία τα εντοπίζει στη φοροδιαφυγή και την φοροαπαφυγή, χωρίς όμως να λέει πόσα είναι, πόσα θα πάρει, πότε και πώς;».

«Λέει ότι θα καταργήσει φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις κ.λ.π. Ποιες φοροαπαλλαγές θα καταργήσει. Μήπως αυτές που είναι για τους αγρότες, για τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, ή τις δωρεές; Λέει θα φορολογήσει τις επιχειρήσεις και προβάλλει την λαϊκίστικη αντίληψη θα τα πάρουμε από τους πλούσιους. Ξεχνά ή αγνοεί ότι, σήμερα, το 3% των φορολογουμένων που έχουν το 15% των εισοδημάτων, πληρώνουν το 35% των φόρων. Δηλαδή οι πλούσιοι κατά την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, θα πληρώνουν όλους τους φόρους; », διερωτάται το υπουργείο και καλεί επίσης την Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίσει πόσο φόρο θα βάλει στις καταθέσεις και σε τι ύψος θα είναι ο φόρος των ακινήτων.

Κεφαλογιάννης: Αόριστο και αντιφατικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε «το φορολογικό “πρόγραμμα” του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε τη συνήθη τακτική του: αοριστίες, αντιφάσεις και προσλήψεις».

«Ο πραγματικός του στόχος είναι να ανακόψει την επιστροφή των καταθέσεων, να εκδιώξει κάθε επενδυτή από την Ελλάδα και να “σκοτώσει” οικονομικά, με τους υπέρογκους φόρους, τη μεσαία τάξη. Γι’ αυτό και προτείνει, για παράδειγμα, φορολόγηση περιουσίας πάνω από 300.000 ευρώ, που –αν είναι δυνατόν- περιλαμβάνει και τις καταθέσεις και αύξηση έως και 42% του συντελεστή στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα» επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν περιμέναμε να καταλάβουν...

Σε εξίσου σκληρούς τόνους ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει ότι «δεν περιμένουμε από τους υποστηρικτές του μνημονίου να καταλάβουν ότι υπάρχει κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική φορολογική πολιτική, πλην αυτής που συνδιαμορφώνει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά με την τρόικα».

Αυτό που είναι πραγματικότητα, πρόσθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι η αύξηση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, τα παντός είδους χαράτσια και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που επιβάλλει η συγκεκριμένη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».