Αυτή είναι η κυβερνητική πρόταση για το σχέδιο «Αθηνά»

Το τελικό σχέδιο «Αθηνά» για τις αλλαγές στα ΤΕΙ καταθέτει σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Την ίδια ώρα στα Προπύλαια, φοιτητές, καθηγητές και υπάλληλοι θα διαδηλώσουν την αντίδρασή τους αν και υποτίθεται ότι είχε προηγηθεί συνεννόηση με τους σπουδαστές και τους φορείς της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης...
 Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη τελική μορφή του «Σχεδίου Αθηνά».

Οι αλλαγές, όπως αυτές προκύπτουν μετά τη διαβούλευση, μειώνουν κατά πολύ τον αριθμό των φοιτητών που θα μετακινηθούν, καθώς ότι εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός δεν θα ξεπεράσει τους 5.000, από τους 25.000 που αρχικά είχε εκτιμηθεί, ενώ περισσότεροι συγχωνεύσεις αφορούν συναφή γνωστικά αντικείμενα.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση των σπουδών και η ισχυροποίηση των πτυχίων τους.

Αναβρασμός στη Παιδεία

Είναι αλήθεια ότι το σχέδιο φτάνει στην επιτροπή της Βουλής τροποποιημένο σε σχέση με το αρχικό που παρουσιάστηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα και στις τοπικές κοινωνίες.

Μεσολάβησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις όλης της Ελλάδας. Συγκεντρώσεις που πολλές φορές διοργάνωναν οι ίδιοι οι δήμοι, παρά το γεγονός ότι παρέλυαν τη λειτουργία και τη ζωή της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.
Και φτάσαμε στη σημερινή μέρα, με τις αντιδράσεις όχι μόνο να μην έχουν καμφθεί αλλά να προοιωνίζονται σφοδρές.

Σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά, από την ενημέρωση που είχαν οι τοπικοί παράγοντες και οι πρόεδροι των ΤΕΙ:

Καταργείται το ΤΕΙ Μεσολογγίου

Σύμφωνα με ασφαλή ενημέρωση που επικαλούνται τα τοπικά μέσα και προέρχονται είτε από βουλευτές της περιοχής είτε από την αλληλογραφία του υπουργείου Παιδείας με τη διοίκηση, το ΤΕΙ της πόλης του Μεσολογγίου κυριολεκτικά «σκορπίζεται» με τμήματα και σχολές προς την Πάτρα και την Αμαλιάδα!

Η τοπική κοινωνία βρίσκεται πια σε ανοιχτό πόλεμο με τους «απέναντι», τους Αχαιούς βουλευτές και πολιτευτές, καθώς θεωρούν ότι η δική τους παρέμβαση ήταν καταλυτική για την ύπαρξη και επιβίωση του ΤΕΙ Μεσολογγίοιυ.

Άνω- κάτω αλλά και ... πέρα – δώθε στο ΤΕΙ Μακεδονίας

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε το υπουργείο Παιδείας προς το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: «Το τμήμα με κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 730 και επωνυμία “ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΕΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ” μετονομάζεται σε “ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ” με έδρα την Καστοριά».
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον πεδίο σπουδών Δημοσίων Σχέσεων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταργείται το Τμήμα Ενεργειακών Μηχανικών και μετατρέπεται σε Τμήμα Μηχανικών Διοίκησης, το οποίο φεύγει από το ΤΕΙ και εντάσσεται στο ΑΠΘ.

Στο ΑΠΘ εντάσονται και πολλά τμήματα που σήμερα βρίσκονται στη Φλώρινα.  

Ανακούφιση αλλά και στάση αναμονής στη Χαλκίδα

Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί στο ΤΕΙ Χαλκίδας για την τελική μορφή του σχεδίου  «Αθηνά» το οποίο δεν αποδυναμώνεται –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- αλλά ούτε και υπακούει σε αναπτυξιακά για την περιοχή πρότυπα, όπως αρχικά δεσμεύτηκε ότι θα το δρομολογήσει ο Υπουργός.

Τα βλέμματα όλων τώρα είναι στραμμένα στην αποδοχή που θα έχει το βελτιωμένο σχέδιο από τον φοιτητικό κόσμο αλλά και τα πολιτικά κόμματα, τουλάχιστον κατά την αυριανή συζήτησή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή.

Οργισμένο το Ηράκλειο με το Λασίθι

Δεν μπορούσε να κρύψει την αγανάκτηση του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης μετά τα δημοσιεύματα για την τελική μορφή του σχεδίου Αθηνά.

Ο κ. Βαγγέλης Καπετανάκης, μιλώντας στο flashnews.gr,  τόνισε : «Μας εξέπληξε δυσάρεστα ο Υπουργός, με την απόφαση να μετακινηθεί μια ολόκληρη Σχολή του ΤΕΙ, αυτή της ΣΤεΓ στο Λασίθι. Από το σχέδιο πλήττεται περισσότερο το ΤΕΙ Κρήτης σε σχέση με άλλα ιδρύματα. Σε άλλες περιοχές επικράτησαν φαίνεται οι τοπικοί άρχοντες. Το ίδιο φαίνεται πως συνέβη και εδώ».

Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη το θέμα της μεταφοράς της ΣΤεΓ στον Άγιο Νικόλαο, είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες, κι αυτό γιατί για την συγκεκριμένη σχολή δαπανήθηκαν τεράστια κονδύλια προκειμένου να φτιαχτούν οι εγκαταστάσεις.
Την ίδια ώρα οργισμένοι είναι και οι σπουδαστές του τμήματος Δομικών Έργων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών το οποίο καταργείται.  

Η μισή Πάτρα στο Αγρίνιο με εμπλοκή του Πανεπιστημίου

Απόφαση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών προτείνει  τη μεταφορά της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Πάτρα στο Αγρίνιο. Αυτή η πρόταση, έχει ξεσηκώσει θύελλα στους σπουδαστές του ΤΕΙ που κάνουν λόγο για αθέμιτη εμπλοκή της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αντιδρούν τα ξενόγλωσσα τμήματα του Καποδιστριακού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, χθες, στα Προπύλαια, φοιτητές και καθηγητές των ξενόγλωσσων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής, υποστηρίζοντας ότι με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» θα υποβαθμιστούν οι σπουδές και τα πτυχία.

Παρών ήταν ακόμα και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδ. Πελεγρίνης, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων.