Σκληρή «μάχη» στη Βουλή για την ψήφιση των νομοσχεδίων

Πυρετώδεις παραμένουν οι διαβουλεύσεις στην Κύπρο για το τελικό σχέδιο διάσωσης της χώρας το οποίο πρέπει να γίνει δεκτό από την τρόικα. Τεταμένο είναι μάλιστα το κλίμα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου οι βουλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη χρεοκοπία σε περίπτωση που δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια...

Ωστόσο, «εμπλοκή» προέκυψε στις διαπραγματεύσεις της Κύπρου καθώς κατά τη συνάντηση του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την τρόικα απορρίφθηκε το σχέδιο για επενδυτικό ταμείο και όλα δείχνουν ότι το κούρεμα των καταθέσεων αποτελεί μονόδρομο για την Κύπρο.

«Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον του τόπου»

Συστάσεις για ψυχραιμία και σύνεση έκανε μέσω της ανακοίνωσής του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στέλνοντας το μήνυμα ότι σήμερα θα υπάρξει λύση. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύεται σκληρά με την τροίκα για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Μεγάλο είναι το πολιτικό βάρος που πήρε πάνω του ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε λίγες ώρες θα πρέπει να λάβουμε και πάλι σοβαρές αποφάσεις. Αναμφίβολα θα υπάρχουν οδυνηρές συνέπειες σε όποιες αποφάσεις παρθούν, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί» δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδη. Σε πολύ ευαίσθητο σημείο βρίσκεται και η διαπραγμάτευση, για αυτό το λόγο δεν θα δώσω περισσότερες πληροφορίες. Το σημαντικό είναι ότι η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Έχουν κατατεθεί τα νομοσχέδια. Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον του τόπου» διευκρίνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το μέλλον των αποφάσεων που θα ληφθούν στη Βουλή, ωστόσο τόνισε την σοβαρότητα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την πορεία των εξελίξεων στη χώρα. Εξάλλου, ο προέδρος της κυπριακής Δημοκρατίας στη συνάντησή του με την τρόικα δεν βρήκε τη χρυσή τομή των διαβουλεύσεων.

Άγρια κόντρα μεταξύ βουλευτών και κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, άγρια κόντρα ξέσπασε στην κυπριακή Βουλή όπου συνεδριάζει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τα νομοσχέδια για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Αφορμή της σύγκρουσης στάθηκε η ημερομηνία που φέρει το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο κατατέθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2013, δηλαδή επί της προεδρίας Χριστόφια.

Στη συνεδρίαση παρίσταται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, οποίος φέρεται να προειδοποίησε ότι σήμερα κρίνεται η τύχη της Κύπρου, κατά πόσο θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον κυπριακό Τύπο, ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στο σενάριο της προηγούμενης φοράς. Παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν τα νομοσχέδια διαφορετικά η Κύπρος θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το ενδεχόμενο επαναφοράς τους «κουρέματος», ο κ. Δημητριάδης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, φέρεται να σημείωσε ότι το Eurogroup δεν επιθυμεί επαναφορά του «κουρέματος», αφού περιλαμβάνει ασφαλισμένους καταθέτες.

Το απόγευμα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής

Υπενθυμίζεται ότι αναβολή λίγων ωρών πήρε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα συζητηθούν τα μνημονιακά νομοσχέδια ώστε να προχωρήσει η κυπριακή πλευρά προς την τελική συμφωνία με την Τρόικα.

Με καθυστέρηση ωρών θα πραγματοποιήθει και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Λίγο μετά τις 11 το πρωί ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την τρόικα χωρίς συμφωνία των δύο πλευρών. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών της Κύπρου, Τάσου Μητσόπουλου στη ΝΕΤ, οι εκπρόσωποι των δανειστών κρίνουν τη λύση στην οποία κατέληξε η κυπριακή ηγεσία ανεπαρκή και επαναφέρουν στο τραπέζι το κούρεμα καταθέσεων. Όπως είπε, από το Eurogroup και την τρόικα εκτιμάται πως δε θα αποδώσει το Ταμείο Αλληλεγγύης το ποσό που χρειάζεται.

Διευκρίνισε πάντως ότι γίνεται συζήτηση για ηπιότερο κούρεμα σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και επανέλαβε ότι οι καταθέσεις κάτω του ποσού αυτού είναι εγγυημένες.

Η κυπριακή Βουλή καλείται σήμερα να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, αφού θα συζητηθούν και θα τεθούν προς ψήφιση 9 συνολικά νομοσχέδια (τρία βασικά και έξι συνοδευτικά) τα οποία κατατέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με τη μορφή του κατεπείγοντος. Μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων, το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά για να συζητήσει τις αποφάσεις της κυπριακής Βουλής.

Εντύπωση προκάλεσε νωρίτερα η δήλωση του προέδρου της κυπριακής Βουλής, ο οποίος υποστήριξε πως θα βρεθεί λύση και εκτός τρόικας, αν δεν δεχθεί η ευρωζώνη το νέο σχέδιο. Από την πλευρά του ο κύπριος υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως τα χρονικά περιθώρια για τη χώρα στενεύουν και πως μέχρι το βράdυ θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση.