Αυτό που θέλει ο Σαββίδης

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Όσοι έχουν συναντήσει κατ' ιδίαν τον Ιβάν Σαββίδη περιγράφουν έναν άνθρωπο μάλλον βλοσυρό, που προτιμά να ακούει από το να μιλάει. Κάνει ολιγόλεπτες συναντήσεις με πολλούς ανθρώπους - όλοι θέλουν τώρα να πουν κάτι στον Σαββίδη. Με τον Σαμαρά πρέπει να είναι αλλιώς τα πράγματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντήθηκαν χθες. Είχαν βρεθεί και στο Μαξίμου. Απλώς χθες ο Σαββίδης ήταν ο .....
οικοδεσπότης - το «Μακεδονία Παλάς» του ανήκει. Εδώ και λίγες μέρες του ανήκει και το 34% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Είναι η δουλειά που ξέρει καλύτερα από όλες τις άλλες. Από τα καπνά ξεκίνησε και έχτισε αυτοκρατορία με ιδιωτικό τζετ και προσωπικές προσβάσεις στον Πούτιν.
Πιθανότατα ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει ρίξει λεφτά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα, το ξενοδοχείο, η καπνοβιομηχανία και, λογικά, θα ακολουθήσει και η Βιομηχανία Ζάχαρης. Ναι, μπορεί να είναι ένας Πόντιος που αγαπά την Ελλάδα και συγκινείται από τις ποντιακές και προσφυγικές καταβολές του ΠΑΟΚ. Αν ήταν μόνο αυτό θα μπορούσε να χτίσει καμιά εκκλησία και να δώσει μερικές υποτροφίες. Όχι, είναι κάτι μεγαλύτερο.
Ο Σαββίδης ήρθε για να πάρει πολλά περισσότερα από όσα θα διεκδικούσε ένας επιχειρηματίας στην προεδρία του ΠΑΟΚ. Δεν είναι μόνο οι μπίζνες με το γήπεδο, το χτίσιμο ενός σύγχρονου αθλητικού οικοδομήματος και η δημιουργία μίας ομάδας που θα πρωταγωνιστεί σε εθνικό επίπεδο με ευρωπαϊκές βλέψεις. Ίσως δεν είναι ούτε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ούτε οι σιδηρόδρομοι. Ο Σαββίδης, λένε κάποιοι, θα διεκδικήσει ενεργό πολιτικό ρόλο στη χώρα. Με άποψη και πρωτοβουλίες. Δεν είναι εύκολο, αλλά όταν έχεις τον ΠΑΟΚ από πίσω σου, μπορείς να το βάλεις στο τραπέζι. H κίνηση είναι καλή: πιθανότατα από του χρόνου ο ΠΑΟΚ θα είναι η μοναδική ομάδα της πόλης στη μεγάλη κατηγορία, γεγονός που ενισχύει την ηγεμονία του στα αθλητικά και κοινωνικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Και με δεδομένη την περιπέτεια του Παναθηναϊκού και την τραγωδία της ΑΕΚ, ο Σαββίδης έχει να ανταγωνιστεί μόνο τον Μαρινάκη. Όσο λιγοστεύουν οι ανταγωνιστές, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες. Βέβαια στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει στον ΠΑΟΚ, τα πάντα θα τελειώσουν εκεί. Ο Ιβάν δεν θέλει και πολύ για να πάει από εκεί που πήγε και ο μακαρίτης ο Παντελάκης, να συναντήσει και τον Ζαγοράκη στον δρόμο. Έτσι και στραβώσουν τα πράγματα στον ΠΑΟΚ, δεν τον σώζει ούτε ο Πούτιν.