Συναγερμός στην κυβέρνηση από τη «βόμβα» Στυλιανίδη

Συναγερμός στην κυβέρνηση από τη «βόμβα» ΣτυλιανίδηΤο «φυσάνε και δεν κρυώνει» στην κυβέρνηση το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης άνοιξε θέμα «ιδιωτικών» πανεπιστημίων

Η Σύνοδος πρυτάνεων εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο συνέδριο του "economist" περί «μετοχοποίησης» των Πανεπιστημίων με τη συμβολή ιδιωτών...
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που τα πανεπιστήμια προσπαθούν να επιβιώσουν με ελάχιστους πόρους και να διατηρήσουν ταυτόχρονα το υψηλό ακαδημαϊκό τους επίπεδο με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και με το διάλογο ανοικτό με το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση περί εξορθολογισμού του σχετικού Χάρτη της χώρας, δηλώσεις αυτού του τύπου δυναμιτίζουν το όποιο ανεκτά ήπιο κλίμα στο χώρο της παιδείας».

Οι πρυτάνεις επισημαίνουν ακόμη: «Ελπίζουμε οι σχετικές δηλώσεις να μην αποτελούν και επίσημη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης σηματοδοτώντας ενδεχομένως και νέα σχετική μεταρρύθμιση». Και καταλήγουν λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση η θεσμική αδυναμία της πολιτείας να υιοθετήσει την ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε βίαιη ιδιωτικοποίηση του δημοσίου πανεπιστημίου με όλες τις καταστροφικές για το εγχείρημα επιπτώσεις».

Οι δηλώσεις Στυλιανίδη κλυδωνίζουν τη συγκυβέρνηση

Το θέμα προκάλεσε κυβερνητική γκρίνια, με τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) να εμφανίζονται σοκαρισμένα με τις απόψεις Στυλιανίδη και με συναδέλφους του στη κυβέρνηση να πετούν καρφιά: «Γιατί δεν υλοποιούσε τις απόψεις του ο υπουργός Εσωτερικών όταν είχε στην ευθύνη του το χώρο της Παιδείας;», είπε ένας από αυτούς στο «Βήμα».

Ο κ. Στυλιανίδης πέταξε τις προηγούμενες ημέρες, μια επικοινωνιακή «βόμβα»: μετοχοποίηση του 49% της αξίας των δημοσίων πανεπιστημίων και θεσμοθέτηση ενός «υβριδικού» μοντέλου λειτουργίας των ανώτατων Ιδρυμάτων στη χώρα μας, μισά κρατικά και μισά ιδιωτικά!

Πρόκειται για πολύ πιο προωθημένη θέση από αυτήν  για «μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια, που προτείνονταν για την αντικατάσταση του άθρου 16 του Συντάγματος, την προηγούμενη περίοδο.

Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών προκάλεσε εκνευρισμό στο κτίριο του Αμαρουσίου, όπου τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης βρίσκονται μεν στην «πρώτη γραμμή» τους τελευταίους μήνες, αλλά η ηγεσία του έχει επιτύχει μια συνεργασία χωρίς προβλήματα με τις διοικήσεις των ανώτατων Ιδρυμάτων.

Επιπλέον δυσφορία προκάλεσε η πληροφορία ότι ο κ. Στυλιανίδης έχει μοιραστεί τις ιδέες του για το θέμα με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο, όπως αναφέρουν άνθρωποι από το περιβάλλον του, ανέπτυξε αναλυτικά τις προτάσεις του για το θέμα των μικτών πανεπιστημίων.

«Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε την αταλάντευτη πεποίθηση ότι ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης προστατεύεται απο το Σύνταγμα» δήλωσε στο «Βήμα» ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Υπηρετεί δε το δημόσιον συμφέρον και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» υπογράμμισε ο υφυπουργός, προσθέτοντας: «Σε αυτή την κατεύθυνση εγγράφετε και το σχέδιο Αθηνά, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ακαδημαική ερευνητική και επιστημονική φυσιογνωμία και οντότητα των Ιδρυμάτων».

Χρονιά αναθεώρησης
Όλα αυτά ενώ διανύουμε αναθεωρητική χρονιά - η πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση συμπληρώνεται τον ερχόμενο Ιουνίου. Κατά συνέπεια, όπως λένε έγκυροι νομικοί που μίλησαν στο «Βήμα», η πρόταση αυτή διατυπώνεται ως ερμηνεία του Συντάγματος «που ουδόλως μπορεί να γίνει ανεκτή» από το άρθρο 16 περί ανώτατης εκπαίδευσης.

Γι' αυτό το λόγο εκτιμάται ότι ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε την «έξυπνη παράκαμψη» του Συντάγματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «για να μπορέσει η Ελλάδα να προλάβει τις εξελίξεις δεν αρκεί πλέον να αλλάξει το εμπόδιο του Συντάγματος αλλά πρέπει έξυπνα να το προσπεράσει»...

tovima.gr