Ισορροπίες «τρόμου» γύρω από τη Συρία

Μπαρούτι «μυρίζει» ξανά στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας κατά στόχων στη Συρία, την περασμένη εβδομάδα, με μία παρόμοια ενέργεια, να αναμένεται να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις...
Δαμασκός και Ιράν μίλησαν ανοιχτά για αντίποινα εις βάρος του Τελ Αβίβ, ενώ την ίδια ώρα, η Ρωσία δήλωνε την ανησυχία της για την ισραηλινή ενέργεια. Στην πρώτη του αντίδραση μετά την επιδρομή, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε, χθες, το Ισραήλ ότι θέλει «να αποσταθεροποιήσει και να αποδυναμώσει» τη χώρα του. Οι σύροι αντικαθεστωτικοί, από την πλευρά τους, δεν παρέλειψαν να εκτοξεύσουν τα βέλη τους προς τον πρόεδρο της Συρίας, κατηγορώντας τον για «αδυναμία και συναίνεση» προς το Ισραήλ.

Στις αντιδράσεις προστέθηκαν χθες και τα σκληρά λόγια του τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν που μίλησε εκ νέου για «κρατική τρομοκρατία» του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς το για ακόμα μια φορά ως «κακομαθημένο παιδί» που, όπως πρόσθεσε, «θα το κρίνει η ιστορία».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ουσιαστικά «προκάλεσε» την Συρία να προβεί σε αντίποινα προς το Ισραήλ. «Ο στρατός της Συρίας, που επί 22 μήνες επιτίθεται στους πολίτες με αεροπλάνα, τανκς και κανόνια, δεν απάντησε στα ισραηλινά πυρά. Πως γίνεται ο Άσαντ να μην πετάει ούτε ένα μικρό βότσαλο στα ισραηλινά μαχητικά που πετούν πάνω από τα παλάτια του και παίζουν με την αξιοπρέπεια της χώρας του;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ επιβεβαίωσε εμμέσως την επιδρομή της Τετάρτης, λέγοντας κατά την διάρκεια διεθνούς διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, ότι «αυτό που έχουμε ήδη πει –και αποδεικνύει πως όταν λέμε κάτι το εννοούμε– είναι πως δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να επιτραπεί στη Δαμασκό να μεταφέρει εξελιγμένα οπλικά συστήματα στο Λίβανο».

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και η Τεχεράνη είναι οι μόνοι εναπομείναντες σύμμαχοι του Μπασάρ αλ Άσαντ». Η Μόσχα, αν και βρίσκεται στο πλευρό της Συρίας, διά στόματος Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει επιλέξει να κρατάει αποστάσεις από το συριακό καθεστώς.

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι; Η επίθεση αυτή του Ισραήλ φαίνεται πως περνά χωρίς κάποια απάντηση, που θα άναβε για τα καλά το φιτίλι της σύγκρουσης στην περιοχή. Μπορεί το Ιράν να έχει διαμηνύσει ότι «επίθεση κατά της Συρίας θα αντιμετωπιστεί σαν επίθεση κατά των εδαφών μας», όμως προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποια βούληση της Τεχεράνης να ρίξει το γάντι στο Τελ Αβίβ. Ο συριακός στρατός από την πλευρά του, έχει ήδη πολλή «δουλειά» με τα εσωτερικά ζητήματα.

Όσο για τη στάση των ΗΠΑ; Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού περιοδικού TIME, το Ισραήλ έχει το «πράσινο φως» της Ουάσινγκτον για τις αεροπορικές επιδρομές. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επιδρομής την Τετάρτη, ο επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Αβίβ Κοτσαβί, βρισκόταν στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι ίδιες πηγές μίλησαν και για άλλο ένα σενάριο που κάνει ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμούς στις περιοχές γύρω από το Αλέπο, σε περίπτωση που οι σύροι αντάρτες φτάσουν κοντά στο να πάρουν στα χέρια τους όπλα μαζικής καταστροφής και συγκεκριμένα, χημικά όπλα.

Οι προθέσεις του Ισραήλ καθορίζουν πλέον τις εξελίξεις...