Μπροστά ο Μπερσάνι, ακολουθεί ο Καβαλιέρε, στα "αστέρια" ο Γκρίλο, στα "τάρταρα" ο Μόντι

Καθοριστικά τα αποτελέσματα στις περιφέρειες..

Σημαντικό προβάδισμα της Κεντροαριστεράς στη Βουλή και τη Γερουσία της Ιταλίας καταγράφουν τα exit poll που δημοσιοποίησαν τα ιταλικά δίκτυα, αφότου έκλεισαν οι κάλπες στις 15:00 τοπική ώρα...
Η συμμαχία του Μπερσάνι κινείται μεταξύ 36-38% στη Γερουσία και 35-37% στη Βουλή.

Η μπερλουσκονική δεξιά ακολουθεί με 30-32% στη Γερουσία και 29-31% στη Βουλή, βάσει της μέτρησης της Rai.

Στα ύψη ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο, τρίτη δύναμη της Ιταλίας, με ποσοστό έως και 19%.

Μεταξύ 7-9% ο Μάριο Μόντι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) κατακτά καθαρά την πλειοψηφία στην ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αναδεικνύεται αριθμητικά πρώτη δύναμη και στη Γερουσία, όμως το μπόνους σε περιφερειακό επίπεδο, που ορίζει το εκλογικό σύστημα, καθιστά καθοριστική για την επικράτηση την έκβαση στις περιφέρειες-κλειδιά της Λομβαρδίας με πρωτεύουσα το Μιλάνο (τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), της Σικελίας, του Βένετο και της Καμπανίας.

Στη Βουλή δεν εισέρχονται ως φαίνεται η νεοσύστατη αριστερή Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστή Αντόνιο Ινγκρόια, καθώς και το νεοφιλελεύθερο κίνημα Fare per Fermare il Declino (Πράξε για να σταματήσεις την παρακμή) του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Όσκαρ Τζανίνο.

Ως προς τις περιφερειακές εκλογές η κεντροαριστερά προηγείται ως τώρα στην Σικελία, στο Πεδεμόντιο (Τορίνο), στην Καμπανία (Νάπολη) και στο Λάτιο (Ρώμη), βάσει στοιχείων που μεταδίδει το δημόσιο ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI σχετικά με τις περιφέρειες όπου κρίνονται οι περισσότερες έδρες για την ιταλική Γερουσία.

Η κεντροδεξιά από την πλευρά της διατηρεί προβάδισμα στο Βένετο και στον βορειοανατολικό νομό Φρίουλι.

Στην καθοριστική περιφέρεια της Λομβαρδίας, στην οποία εκλέγονται 47 γερουσιαστές, οι δύο πλευρές φέρονται να είναι σχεδόν ισόπαλες.

Η περιφέρεια της Λομβαρδίας θα κρίνει την αυτοδυναμία στην κεντροαριστερή συμμαχία στην γερουσία. Στην βουλή πλέον η αυτοδυναμία της θεωρείται βέβαιη.

Οι εκλογές στην Ιταλία τραβούν την προσοχή ολόκληρης της Ευρώπης, δεδομένου ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, αλλά και ιδιαίτερα υπερχρεωμένη, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου 124% του ΑΕΠ. Μονάχα η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ ανάμεσα στα μέλη της νομισματικής ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στις περιφερειακές εκλογές της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, του Μιλάνου και της κεντρικής περιφέρειας Μολίζε, η καταμέτρηση θα αρχίσει -πιθανότατα νωρίς αύριο το πρωί- αφού πρώτα ολοκληρωθεί εκείνη των βουλευτικών εκλογών.

Tο ιταλικό εκλογικό σύστημα

Το ιταλικό κοινοβούλιο είχε δύο αίθουσες, την άνω Βουλή (Γερουσία) και την κάτω Βουλή. Προκειμένου να σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση, μία παράταξη οφείλει να ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα.

Όσον αφορά στην κάτω Βουλή, το σύστημα είναι αρκετά απλό. Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη στο σύνολο της λαϊκής ψήφου ελέγχει αυτόματα τις 340 εκ των 630 εδρών του σώματος, ήτοι πλειοψηφία της τάξης του 54%.

Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη όσον αφορά τις 315 έδρες της Γερουσίας, καθότι ο έλεγχός τους ορίζεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα όχι στο σύνολο της χώρας, αλλά στις 20 περιοχές της Ιταλίας (π.χ. Λομβαρδία).

Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη σε κάθε περιοχή εξασφαλίζει αυτόματα το 55% των εδρών που αντιστοιχούν σε αυτή την περιοχή. Οι εναπομένουσες θέσεις για την εκάστοτε περιοχή κατανέμονται ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα, ανάλογα με το μερίδιο της ψήφου που κατέλαβαν στην εν λόγω επαρχία.

Κόμματα που καταλαμβάνουν κάτω από το 8% σε μία περιοχή δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν έδρες στη Γερουσία για την επίμαχη επαρχία.

Δεδομένου ότι ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Μάριο Μόντι εμφανίζεται σε όλα τα exit poll χαμηλά, από 6 έως 10%, εάν χρειαστεί, πιθανώς δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τη συμμαχία Μπερσάνι στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Γκρίλο: Η ευχαρίστηση σήμερα θα είναι μεγάλη

Στο μεταξύ ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων ψήφισε νωρίτερα σήμερα στην πόλη της Γένοβας, όπου διαμένει μόνιμα. Χρησιμοποίησε μάλιστα ένα μολύβι που έφερε μαζί του από το σπίτι του.

Στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Ιταλός κωμικός έγραψε σκωπτικά «η ευχαρίστηση σήμερα θα είναι μεγάλη».

Έκανε γνωστό παράλληλα ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στην Ρώμη και ότι «θα αναμείνει τα αποτελέσματα των εκλογών στο σπίτι του, δουλεύοντας στο χωράφι του».

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το κύμα κακοκαιρίας που έχει πλήξει την Ιταλία μπορεί σε έναν ορισμένο βαθμό να ευνοήσει το κίνημα Πέντε Αστέρων, που φέρεται να προσελκύει μεγάλο ποσοστό των νέων ψηφοφόρων.