Εκλογικό «θρίλερ» με συνεχείς ανατροπές στην Ιταλία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν Ευρώπη και Ιταλία την εκλογική μάχη στη γειτονική χώρα, η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχείς ανατροπές, στην κόντρα του κεντροαριστερού συνασπισμού του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και του κεντροδεξιού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ιδιαίτερα υψηλά τα ποσοστά του Μπέπε Γκρίλο...

Στη Βουλή, με καταμετρημένα 47.652 τμήματα σε σύνολο 61.446 τμημάτων, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι συγκεντρώνει 30,21% (340 έδρες και αυτοδυναμία), ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι 28,49% (121) έδρες, το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο 25,47% (111 έδρες), το κόμμα του Μάριο Μόντι 10,54% (45 έδρες).

Στη Γερουσία, με καταμετρημένα 55.515 τμήματα σε σύνολο 60.431, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι συγκεντρώνει 31,78% (105 έδρες), ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι 30,46% (113 έδρες), το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο 23,79% (63 έδρες), το κόμμα του Μάριο Μόντι 9,15% (20 έδρες).

Σημειώνεται ότι στη Γερουσία σημασία έχουν οι έδρες, αφού παίζουν ρόλο οι εκλέκτορες, γι' αυτό και προηγείται ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι, αν και εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό. Χωρίς αυτοδυναμία και στα δύο νομοθετικά σώματα δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, γι' αυτό και ελλοχεύει ο κίνδυνος ακυβερνησίας.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος της Βουλής, από τη δημοσκοπική εταιρεία Img προοδευτική συμμαχία, θα εξασφαλίσει, τελικώς, το 29,1% των ψήφων, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά το 28,1%, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλλο το 26,7% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.

Η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», παράλληλα, αναφέρει ότι, βάσει των μέχρι τώρα προβλέψεων και αποτελεσμάτων, στη Γερουσία δεν πρόκειται να προκύψει σαφής πλειοψηφία. Η πρόβλεψη της εφημερίδας της Ρώμης, για κατανομή των εδρών της Γερουσίας, δίδει 123 έδρες στην κεντροδεξιά, 104 στην κεντροαριστερά, 54 στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο και 17 στη συμμαχία του Μόντι.

Τα Exit Polls, με το κλείσιμο των καλπών στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) έδιναν ευρύ προβάδισμα στον Μπερσάνι που έφτανε μέχρι και την αυτοδυναμία στη Γερουσία, όμωςκάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα συμβεί.

Ενισχύονται τα σενάρια ακυβερνησίας

Σύμφωνα με τον Νικόλα Φρατοιάννι, του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», μέλος της προοδευτικής συμμαχίας, «αν οι κεντροαριστερές δυνάμεις υπερισχύσουν στη Βουλή, θα πρέπει να προτείνουν τη δική τους πολιτική λύση για τη χώρα».

Πάντως, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι άφησε να διαρρεύσει ότι «δεν θα κάνει δηλώσεις μέχρις ότου δεν έχει στα χέρια του τα τελικά αποτελέσματα και των δυο σωμάτων του κοινοβουλίου».

«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, κρίνουμε τις ιδέες χωρίς προκαταλήψεις και είναι σαφές ότι δεν μας αρέσει αυτός ο εκλογικός νόμος» δήλωσε, στο μεταξύ, στην εκπομπή «Οκτώ και μισή», της δημοσιογράφου Λίλλι Γκρούπερ, η υποψήφια βουλευτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μάρτα Γκράντε.

Οι σχολιαστές, ωστόσο, θεωρούν απίθανη μια προγραμματική συμφωνία των «Πέντε Αστέρων» με την κεντροαριστερά. Αυτό που θα μπορούσε να αναπτυχθεί, ενδεχομένως, είναι ένας διάλογος πάνω σε μεμονωμένους νόμους και μεταρρυθμίσεις.

Ο δε γραμματέας του «Λαού της Ελευθερίας», Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στα ιταλικά βραδινά δελτία ειδήσεων, τόνισε ότι «η κεντροδεξιά συμμαχία κερδίζει στη Γερουσία, και πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, έκανε γνωστό ότι θα μιλήσει αύριο, σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου του Μέντιασετ.

Το κλίμα στις αγορές

Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου έχασε τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε μετά την ανακοίνωση των νεότερων αποτελεσμάτων από τις ιταλικές εκλογές, που έφεραν τη δεξιά παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προηγείται στην κούρσα για τη Γερουσία.

Ο γενικός δείκτης FTSE Mib έκλεισε στις 16.352 μονάδες (+0,73%), ενώ είχε φθάσει στο 4% όταν μετά τα πρώτα exit polls διαγράφονταν προοπτικές για άνετη νίκη της κεντροαριστερής συμμαχίας του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς που αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls μειώθηκε, άρχισε πάλι να αυξάνεται μετά τις ενδείξεις για επικράτηση της συμμαχίας του Μπερλουσκόνι στη Γερουσία.