Μόντι: Χάρη στα μέτρα που πήρα, η Ιταλία δεν χρεοκόπησε

Την δική του απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε από την εφημερίδα Financial Times, έδωσε με επιστολή του ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας και υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, Μάριο Μόντι, τονίζοντας ότι χάρη στα δικά του μέτρα η Ιταλία προχώρησε με μεταρρυθμίσεις και μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης...
Τον ιταλό πρωθυπουργό είχε επικρίνει ο γερμανός αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου, σε άρθρο με τίτλο «Γιατί ο Μόντι δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της Ιταλίας» το οποίο είχε δημοσιευτεί χτες.

Στο ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο του, ο Μίνχαου υποστήριζε ότι ο Μόντι απέτυχε κατά την θητεία του ως πρωθυπουργός καθώς «υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και κατέληξε να αυξήσει τους φόρους» και στην αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ο αρθρογράφος υποστήριζε ακόμα πως οι δείκτες κινδύνου του ιταλικού ελλείμματος έπεσαν χάρη στην πολιτική της ΕΚΤ κι όχι λόγω της διορατικής διακυβέρνησης του Μόντι.

Η κριτική αυτή προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον στην πολιτική σκηνή, αφού αμφισβητεί ότι ο Μόντι αποκατέστησε την αξιοπιστία της ιταλικής οικονομίας, την οποία -όπως υποστηρίζει ο τελευταίος- είχε καταρρακώσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στην επιστολή του προς τους Times, ο Μόντι υποστηρίζει ότι χάρη στα μέτρα του η χώρα όχι μόνον σώθηκε από τη χρεοκοπία, αλλά και η κυβέρνηση υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν «την δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας κατά 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2020».

Η Κοριέρε Ντελα Σέρα, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη χώρα, έσπευσε να υπερασπισθεί τον Μόντι, σημειώνοντας πως κάθε υπαινιγμός «ότι ο Μόντι δεν είναι ικανός να ηγηθεί της Ιταλίας επειδή νοιάζεται για την χρηματοοικονομική πειθαρχία στερείται πάσης λογικής, τόσο που προκαλεί έκπληξη ότι τον δημοσίευσαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ωστόσο, η Κοριέρε σημειώνει πως εάν ο Μόντι προσηλωνόταν περισσότερο στην περιστολή δαπανών απ' ό,τι στην αύξηση των φόρων, «η ύφεση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σημερινό κύριο άρθρο τους, οι Financial Times αμβλύνουν τους τόνους των επικρίσεων, υποστηρίζοντας πως ο Μόντι μαζί με τον ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είναι δύο μορφές με «προσωπική αξιοπιστία», ενώ υπαινίσσονται ότι οι δύο θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας.