Απογοητευμένη η Γερμανία από την πορεία των αποκρατικοποιήσεων

Δυσαρεστημένη φαίνεται πως είναι η γερμανική κυβέρνηση από την πορεία της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας της Ελλάδας, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών της και τους στόχους του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να πέφτουν συνεχώς έξω...
«Από την οπτική γωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τα αποτελέσματα των μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται μέχρι τώρα απογοητευτικά», αναφέρει έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι εφημερίδες του μιντιακού ομίλου WAZ.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση επικαλείται στο εν λόγω έγγραφο στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία δεν επετεύχθη ο στόχος της είσπραξης των 15 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2012, παρά μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το έγγραφο, για φέτος ο στόχος είναι 2,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένονται συνολικά εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ αντί των 50 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για μέχρι το τέλος του 2015.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αποδίδει τον βραδύ ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε στην Ελλάδα το 2012 και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εμφανίζονται γερμανικές επιχειρήσεις ως αγοραστές ελληνικής κρατικής περιουσίας.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα την χρονιά που πέρασε και τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων είναι σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, «ένας πολύ σημαντικός παράγοντας» για την αρνητικότερη –από ό,τι αναμενόταν- ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2013.