Το Reuters ενόχλησε

Αυτό το ρεπορτάζ του Reuters προκαλεί σήμερα έντοντες συζητήσεις στην πολιτική και δημοσιογραφική «πιάτσα» της χώρας. Είναι, αν θέλετε, ένα ρεπορτάζ από εκείνα που δεν διαβάζεις συχνά στον ελληνικό Τύπο, τουλάχιστον στα μέσα που θεωρούνται καθεστωτικά. Λίγο ως πολύ το ρεπορτάζ περιγράφει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: την προνομιακή σχέση που διατηρούν τα μέσα ενημερώσης με την...........
πολιτική εξουσία, αλλά και τα προνόμια που ορισμένοι δημοσιογράφοι απολαμβάνουν, διατηρώντας θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παράλληλα με τη δουλειά τους σε μέσα ενημέρωσης. «Τα συνυφασμένα συμφέροντα από αυτούς τους τομείς, αν και όχι κατ “ανάγκη παράνομα ή καταχρηστικα, θεωρούνται εμπόδιο στις προσπάθειες της Ελλάδας να σώσει την οικονομία της. Είναι, λένε διάφοροι επικριτές, εν μέρει υπεύθυνοι για την σημερινή κρίση και για την παρεμπόδιση της μεταρρύθμισης. Κορυφαίοι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης σε επικοινωνία που είχαν με το Reuters αρνήθηκαν πως ασκούν αθέμιτη επιρροή ή αναζητούν εύνοιες, ενώ άλλοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις.»
Ο μόνος που μίλησε και παραδέθηκε την ύπαρξη προβλήματος από τη διαπλοκή συμφερόντων, είναι ο Γ. Αλαφούζος του ΣΚΑΙ: «Έχουν εξελιχθεί μέσα σε μια εντελώς ανθυγιεινή κατάσταση. Στόχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι η εκτέλεση ειδικών καθηκόντων για τους ιδιοκτήτες τους».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις διακρίσεις υπέρ μέσων ενημέρωσης για το χαράτσι, της ΔΕΗ. Ο Ευ. Βενιζέλος δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε εύνοια, αλλά πρόβλημα αρχειοθέτησης από τη ΔΕΗ. Δηλώσεις έκαναν και άλλοι του πολιτικού κόσμου. «Στην Ελλάδα η πραγματική δύναμη είναι στους ιδιοκτήτες των τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και των διεφθαρμένων μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πάνος Καμμένος, είπε: «Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είναι υπό τον έλεγχο των ανθρώπων που εξαρτώνται από την κατάσταση. Τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν την κατάσταση και το κράτος ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης είναι μια εικόνα ενός αμοιβαίου εκβιασμού». Ο Σίμος Κεδίκογλου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε πως αξιωματούχοι παρακολουθούν το φόρο ακίνητης περιουσίας και τυχόν λάθη θα διορθώνονται.
Oι άνθρωποι του πρακτορείου προσπάθησαν να μιλήσουν με τους ιδιοκτήτες των μέσων. Από την οικογένεια Βαρδινογιάννη τους είπαν ότι οι δουλειές τους δεν έχουν σχέση με την ελληνική κυβέρνηση, συνεπώς τα μέσα που ελέγχουν δεν ασκούν επιρροή. Από τον όμιλο Μπόμπολα τους απάντησαν ότι ουδέποτε τα μέσα του ομίλου χρησιμοποιήθηκαν για τη διεκδίκηση δουλειών στις κατασκευές. Ο κ. Ψυχάρης δεν απάντησε στις ερωτήσεις.