Έρευνα Reuters: Η διαπλοκή στα ελληνικά media

Λίγες ημέρες μετά από δημοσίευμα των New York Times για τις σχέσεις πλούσιων οικογενειών στην Ελλάδα με πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, έρχεται το Reuters με εκτενές άρθρο του να αναφερθεί στην ύπαρξη συμπλέγματος μέσων μαζικής ενημέρωσης, επιχειρήσεων και πολιτικών πίσω από την κρίση...

Ξεκινώντας από την έκκληση που πραγματοποιούσε το 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για τη σωτηρία της χώρας και το περίφημο χαράτσι, το Reuters περνάει στον Νίκο Φωτόπουλο και τις αποκαλύψεις για τους έχοντες που δεν πληρώνουν φόρους σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα στιγμή.

Ενώ όταν επιβλήθηκε το χαράτσι τα μέσα ενημέρωσης, όπως σημειώνεται, και προέβαλαν την οργή των πολιτών, στις αποκαλύψεις Φωτόπουλου θα έκαναν "λίγη φασαρία".
"Η είδηση δεν καλύφθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επειδή ιδιοκτήτες των μέσων ήταν ανάμεσα στους ευνοούμενες", επισήμανε ο Νίκος Φωτόπουλος, με το Reuters να παρατηρεί πως οι αποκαλύψεις είτε δεν αναφέρθηκαν από τις κορυφαίες ημερήσιες εφημερίδες ή να υποβαθμίζουν τους ισχυρισμούς του.

Το περιστατικό αυτό απεικονίζει για πολλούς την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην πολιτική, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ισχυρούς ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης. "Τα συνυφασμένα συμφέροντα από αυτούς τους τομείς, χωρίς απαραίτητα να είναι παράνομα ή καταχρηστικά, θεωρούνται ως εμπόδιο στις προσπάθειες της Ελλάδας για να σώσει την οικονομία της", σημειώνεται.

"Ευθύνονται εν μέρει, σύμφωνα με τους επικριτές, για τη σημερινή κρίση και την παρεμπόδιση της μεταρρύθμισης", τονίζεται, με το Reuters να έρχεται σε επικοινωνία με κορυφαίους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.
"Το σύστημα είναι εξαιρετικά αιμομικτικό. Τα κατεστημένα συμφέροντα αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να καταστεί ανταγωνιστική η οικονομία", σημείωσε πηγή της τρόικας.

Στην έκθεση του Reuters φιλοξενούνται επί του θέματος δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που σημειώνει ότι η τριάδα της αμαρτίας είναι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και τα διεφθαρμένα μέσα ενημέρωσης.
Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμένος, από την πλευρά του επισήμανε ότι τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν το κράτος και το κράτος τα μέσα ενημέρωσης. "Είναι μια εικόνα αμοιβαίου εκβιασμού", υπογράμμισε.

Πιο μετριοπαθείς στις δηλώσεις τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που επισήμανε ότι υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις με ορισμένους να πληρώνουν λίγους ή και καθόλου φόρους, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να σημειώνει ότι διορθώνονται τα όποια λάθη.