Που πάει το Χρήμα;


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης   
Σε ένα άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ με τίτλο «Που πάει το Χρήμα» και υπότιτλο «η Γερμανία κερδίζει από την Κρίση», το έγκριτο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», δίνει απάντηση στο ακανθώδες ερώτημα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχετεύει δισεκατομμύρια στην αγορά και όμως επιχειρήσεις και καταναλωτές δεν βλέπουν τίποτα και η ........

απάντηση είναι τόσο απλή.
Ο Carl Heinz Daube,  έχει την εντολή από τον Υπουργό οικονομικών της Γερμανίας να δημοπρατήσει ομόλογα του γερμανικού δημοσίου αξίας τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ. (κανένα καπιταλιστικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως δανεισμό). Το ποσό αυτό θα πρέπει μέσα σε δυο ημέρες να μπει στα ταμεία του Υπουργείου για άμεσες πληρωμές. «Όλα πήγαν άριστα» είπε ο κος Daube στους δημοσιογράφους, «είχαμε 60 προσφορές από 32 τράπεζες και μέσα σε 3,5 ώρες είχαν αγοραστεί ομόλογα 5 δις ευρώ» και ο λόγος είναι απλός. Τα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου είναι ανάρπαστα. Παρότι το επιτόκιο δανεισμού δεν ξεπερνά το 0,4%! Σε περιόδους κρίσης, οι επενδυτές προτιμούν ακόμη και μηδενικό επιτόκιο σε σίγουρες τοποθετήσεις από το να ρισκάρουν τα χρήματά τους αλλού. «Για το γερμανικό δημόσιο και τον γερμανό φορολογούμενο είναι χαριτωμένο»(δηλαδή τζάμπα χρήμα) λέει στους δημοσιογράφους ο κος Daube. «Μ’ αυτόν τον τόσο απλό τρόπο το γερμανικό δημόσιο κερδίζει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια από εξοικονόμηση τόκων» συμπληρώνει το περιοδικό! « Τα πιο αγωνιώδη είναι τα τελευταία 15 λεπτά της δημοπρασίας αφού έρχονται μαζικές προσφορές αγοράς»! « Με τη σημερινή κρίση, τράπεζες και επενδυτές εμπιστεύονται μόνο τα ομόλογα του γερμανικού δημοσίου. Προτιμούν να κρατούν τα χρήματα με μηδενικό επιτόκιο περιμένοντας την επόμενη δημοπρασία γερμανικών ομολόγων παρά να τα τοποθετήσουν κάπου αλλού ή να τα ρίξουν στην αγορά»!
Που πάει λοιπόν το χρήμα και ποιος έχει συμφέρον να διαιωνίζεται η κρίση;
Κατά τα άλλα, η ελληνική κυβέρνησης περιμένει τους μεγάλους επενδυτές.