Εθνική επιτυχία! Πιάσαμε την Κολομβία στη διαφθορά

Είμαστε πλέον πολύ κοντά στον πιάσουμε κορυφή… από το τέλος!

Το κάθε πέρσι και καλύτερα ισχύει απόλυτα στην περίπτωση της Ελλάδας όσον αφορά την καταπολέμηση και τον περιορισμότου φαινομένου της........ δαιφθοράς.

Η χώρα μας κατρακύλησε ακόμη 14 θέσεις στη σχετική λίστα που προκύπτει από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας και πλέον έπιασε επίπεδα… Κολομβίας, Τζιμπουτί και Μογγολίας! Η Ελλάδα συγκέντρωσε 36 βαθμούς (το άριστο είναι οι 100) και συγγενεύει στην 96 θέση της λίστα μαζί με τις προαναφερθείσης χώρες αλλά και τις Ινδία, Μολδαβία και Σενεγάλη.

Όπως προκύπτει, βέβαια, η διαφθορά μαστίζει τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο αφού τα δύο τρίτα από το σύνολο των 176 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα βαθμολογούνται με αρνητικό πρόσημο, δηλαδή με βαθμό κάτω το 50 που είναι η βάση. Αυτό φυσικά ισχύει και για την ευρωζώνη, όπου ειδικά οι χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους όπως η Ιρλανδία (25η θέση), η Ισπανία (30ή) και η Πορτογαλία (33η) έχουν κάνει επίσης «βουτιά» στη θέση κατάταξης. Οι γείτονες -ούνα φάτσα, ούνα ράτσα- Ιταλοί έχουν και αυτοί κατρακυλήσει πολλές θέσεις, καταλαμβάνοντας την 72η θέση με 42 βαθμούς…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ (η Βουλγαρία βρίσκεται στην 75η θέση της παγκόσμιας κατάταξης) ενώ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ είμαστε δεύτεροι από το τέλος, καθώς το Μεξικό παρουσιάζει χειρότερες επιδόσεις και βρίσκεται στην 105η θέση με 34 βαθμούς.

Όσον αφορά τις πιο «αγνές» χώρες, την κορυφή της λίστα καταλαμβάνουν οι Δανία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, ενώ η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία βρίσκονται στην 13η, 19η και 22η αντίστοιχα. Στον… πάτο του βαρελιού, από την άλλη βρίσκονται οι Μιανμάρ, Σουδάν, Αφγανιστάν, Βόρειος Κορέα και Σομαλία.