Μαργαριτάρια από το συνέδριο της ΕΣΔΥ

Γράφει ο  poor journalisto

Απίστευτη η δήλωση ενός επιστημονικού συνεργάτη της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κατά την διάρκεια του συνεδρίου για τα οικονομικά της Υγείας ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι και ένα εμφύλιος πόλεμος είναι προτιμότερος από την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ.  Και για να μην καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ πρότεινε την επιβολή ειδικού φόρου στα.............
«αμαρτωλά προϊόντα» δηλαδή σε καπνό, αλκοόλ, λιπαρά, κοκ . Μετά ακύρωσε ο ίδιος το επιχείρημα του υποστηρίζοντας ότι «Η «ειδική» φορολογία σε προϊόντα με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση επιφέρει άμεσα οικονομικά αποτελέσματα και κυρίως μείωση της ζήτησης».
Ερώτηση κρίσεως: Πως γίνεται να μειώνεται η ζήτηση και να έχεις αύξηση φορολογικών εσόδων; Δεν γίνεται. Σε όποια χώρα και να δοκιμάστηκαν οι «ειδικοί» φόροι σε κατηγορίες προϊόντων το αποτέλεσμα ήταν ότι τα έσοδα μειώθηκαν. Σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα γιατί θα αυξηθεί και η ήδη τεράστια ανεργία. Επίσης είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αυξηθεί το λαθρεμπόριο όσων προϊόντων υπερφορολογηθούν.  Άλλη μια απίστευτη ιδέα που έπεσε στο τραπέζι κατά την διάρκεια του συνεδρίου ήταν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Άλλος ένας σίγουρος τρόπος για να  μην γίνει καμία νέα επένδυση από αυτές που υπόσχεται η κυβέρνηση και να κλείσουν και όσες επιχειρήσεις έμειναν.

Η λύση είναι πολύ πιο απλή. Μείωση των φόρων ειδικά στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού. Λέμε ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός και τώρα που τον έχουμε πιο πολύ ανάγκη από ποτέ τον σκοτώνουμε μόνοι μας. Τα νούμερα των επισκεπτών δεν λένε και πολλά από μόνα τους. Δεν έχει και τόση σημασία αν αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών κατά 5% ή 10%, αν οι επισκέπτες την βγάζουν με μπύρα και σάντουιτς από το μάρκετ και μένουν στο φθηνότερο δωμάτιο που μπορούν να βρουν. Τους θέλουμε να κάθονται στα εστιατόρια και τα bar, να παραγγέλλουν, να πληρώνουν και να φεύγουν ευχαριστημένοι για να ξανάρθουν. Με αυτούς τους φόρους που έχουμε τώρα αυτό έχει γίνει δύσκολο. Αν μπουν και άλλοι ο σημαντικότερος τομέας της οικονομίας εκτελείται.

Τώρα για την μη κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ η απάντηση μάλλον είναι πάλι απλή. Δεν πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά να δοθούν κίνητρα για να ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις, να δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας για να υπάρχουν νέοι εργαζόμενοι που θα πληρώνουν τον Οργανισμό. Όποιος δεν έχει τσακωθεί με την κοινή λογική το καταλαβαίνει αυτό.

Τέλος ένα απόφθεγμα προς κυβέρνηση και οικονομολόγους. Μπορείς να κουρέψεις ένα πρόβατο πολλές φορές αλλά να το γδάρεις μόνο μία.