Τι οφείλει να κάνει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

Του Πέτρου Τρουπιώτη
 
          Ο πρωθυπουργός που από χθες βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Συνοδό Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , οφείλει, σε αυτό το ήμερο, να λύσει μια και καλή , δηλαδή οριστικά, το θέμα που αφορά την δανειοδότηση της χωράς μας και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
  Ο κ Σαμαράς, οφείλει να κινηθεί τόσο μέσα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, όσο και  στις διμερείς επαφές που θα έχει με ηγέτες των μεγάλων χώρων μελών αλλά και με θεσμικούς παράγοντες της κο0ινοτητας , να......κάνει σαφές ότι το θέμα ελληνικό χρέος , ελληνικό πρόβλημα νε πέσει περιπτώσει, έπρεπε να έχει λήξει τυπικά   από χθες.
   Η όλη κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κινείται με βάσει μικροσυμφέροντα χώρων αλλά και μικροπολιτικούς σχεδιασμούς ορισμένων εκ των ηγετών της , δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο.
 Και δεν μπορεί να συνεχίσει για πολλούς λόγους . Ο κυριότερος είναι πια (και αυτό το έχουν καταλάβει αμερικανοί και αρκετοί Ευρωπαίοι) είναι πως αν δεν λυθεί μια και καλή το ελληνικό πρόβλημα , δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνολική ρύθμιση των θεμάτων της Ευρωζώνης. Κάτι βέβαια που απειλεί συνολικά την παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα και βεβαίως άμεσα την αμερικανική οικονομία.
 Και είναι σαφές σήμερα , πως μια ανατροπή δεδομένων στην οικονομία , με νέα κρίση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, θα φέρει και αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο.
 Θα βρεθούν χώρες όπως η Κίνα « πρώτο τραπέζι πιστά» στην παγκόσμια οικονομία. Με ότι βέβαια αυτό σημαίνει για το επίπεδο των πολίτικων επιρροών ανά τον κόσμο.
   Για να  αποτραπεί όμως η προοπτική αυτής της ανατροπής , δεν θα πρέπει να υπάρξει «ταρακούνημα» του ευρώ και γενικότερα της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Και αυτό  εξαρτάται πια ευθέως  από το ποια θα είναι η εξέλιξη στην ελληνική οικονομία.
   Αυτό είναι και το «βαρύ» επιχείρημα που ο κ σαμαράς θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις επόμενες ώρες στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
 Όσο η Ελλάδα , δεν σταθεροποιείται τόσο ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που θα παρασύρει το σύνολο της Ευρωζώνης σε πρώτη φάση και στην συνεχεία την αμερικανική οικονομία μεγαλώνει.
 Αυτό πρέπει ο  πρωθυπουργός να εξηγήσει στους  ομόλογους του στην Ένωση. Και ουσιαστικά όχι να εξηγήσει , μια και είναι σαφές ότι γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση και τις επιπτώσεις, αλλά να τους επισημάνει, με όλους τους τρόπους, πως η Αθήνα κινδυνεύει να  καταρρεύσει , οικονομικά αλλά πιθανόν και πολιτικά(κάτι που θα σημαίνει και οικονομική κατάρρευση ταυτόχρονα), μόνον και μόνον από τις παλινωδίες και τα μικροπολιτικά παιχνίδια ορισμένων εξ αυτών.
    Ο κ Σαμαράς, πρέπει να κάνει σαφές πως πρέπει να υπάρξει σαφής , σίγουρη , σταθερή και μη διαπραγματεύσιμη απόφαση για την οριστική λύση του ελληνικού ζητήματος. Και αυτό σημαίνει σαφής και συγκεκριμένη χρηματοδότηση, χωρίς τρίμηνους ελέγχους και προαπαιτούμενα, συγκεκριμένες αλλαγές στο επίπεδο των τόκων, επιμήκυνση της αποπληρωμής των τόκων με περίοδο χάριτος και βεβαίως «όψιόν» για πιθανό κούρεμα αν χρειαστεί.
  Και βέβαια , παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ( μέσω κοινοτικού προϋπολογισμού που συζητούν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες) για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη στην χώρα ,όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
 Ο κ Σαμαράς οφείλει σήμερα και αύριο να κινηθεί πιο δυναμικά, μια και η χώρα μας έχει κάνει όσα έπρεπε. Δεν είναι πια το πρόβλημα η χώρα και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από κάποιους ως πρόσχημα. Η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να λήξει πολιτικά και πανηγυρικά το θέμα Μελλόσαστε μετά και την τυπική ρύθμιση την Δευτέρα στο Euro group, η χώρα μας να μην είναι πια πρώτο θέμα στις συνόδους κορυφής….

ptroupiotis@yahoo.gr