Μετά την δήλωση Στουρνάρα, θα στρέψουμε το βλέμμα μας και αλλού;

Τονίσαμε ότι οι συγκυρίες επιτρέπουν να σηκώσουμε επιτέλους κεφάλι απέναντι στους δανειστές. Πέραν της κόντρας ΔΝΤ και Γερμανίας, υπάρχουν διαφορές και μέσα στην Ευρώπη, αφού τα συμφέροντα υπερνικούν τους οποιουσδήποτε άξονες.
Στο Μνημόνιο μπήκαμε κακώς, αφού υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις...
Έτσι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προσεγγίζει τις θέσεις όσων από το αρχικό στάδιο υπεδείκνυαν λύσεις στο πρόβλημα της χώρας εκτός Μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες έγκυρων σάιτ κάλεσε την Κύπρια ευρωβουλευτή, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, εάν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την χώρα της, προκειμένου να αποφύγει η Κύπρος ένα ενδεχόμενο Μνημόνιο, να μην διστάσει να τις αξιοποιήσει.

Χτύπημα η συγκεκριμένη δήλωση για την ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη», αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι «Ευρωπαίοι», όπως όλοι, κοιτούν μόνο τα συμφέροντά τους και μάλιστα ο καθένας ξεχωριστά. Αυτό πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Βασική προϋπόθεση να βρεθούν πολιτικοί, οι οποίοι, όντες απελευθερωμένοι από δόγματα τύπου «ανήκουμε σε άξονες» καθώς και από ιδεοληψίες, να χρησιμοποιήσουν την θέση της χώρας σε υπάρχουσες και μελλοντικές «συμμαχίες» προς στο συμφέρον του ελληνικού λαού. Το κύρος και η αναγνώριση κερδίζονται και δεν χαρίζονται από κανέναν. Οι πιέσεις από το εξωτερικό υπήρχαν και θα υπάρχουν στις πολιτικές ηγεσίες της χώρας. Το θέμα είναι να γνωρίζει ο πολιτικός την τέχνη της «τρίπλας».

Τέλος, αν και δεν είναι της παρούσης, ίσως στο μέλλον οι πολιτικοί που χειρίστηκαν το χρέος σε σχέση με το Μνημόνιο, χρειαστεί να αιτιολογήσουν επαρκώς τις επιλογές τους.

ΠΥΓΜΗ.gr