Μαίνεται η κόντρα ΔΝΤ-Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η αντιπαράθεση του ΔΝΤ και της Γερμανίας για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις των  δύο πλευρών που αποδεικνύουν ότι εμμένουν στις θέσεις τους.
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο...
με τον γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, αφού ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανεύρεσης άμεσης λύσης του ελληνικού προβλήματος, απέρριψε, για άλλη μια φορά, τη λύση του «κουρέματος» του δημοσίου χρέους της χώρας.

«Ελπίζω ότι πλησιάζει η ώρα να φτάσουμε στην απαιτούμενη λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι «φυσικά δεν μιλήσαμε για κούρεμα χρέους». «Γνωρίζετε τη θέση μας και ότι δεν έχει αλλάξει, ούτε πρέπει να αλλάξει».

«Κόκκινη γραμμή» για το ΔΝΤ ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 120% το 2020

Από την πλευρά του το ΔΝΤ, ωστόσο, επιμένει στο στόχο που έχει τεθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, παρά τις πιέσεις της Ευρώπης να υπάρξει ελαστικότερη αντιμετώπιση.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον έδωσε έμφαση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πως το ΔΝΤ παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετάσχει, όπως είπε, στη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο» και πως το Ταμείο συνεχίζει να διαβουλεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους, παρέχοντας τεχνικές συμβουλές.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρεϊ, επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα η κ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ επιδιώκει για την Ελλάδα «πραγματική λύση» και «όχι σύντομη λύση», προσθέτοντας ότι είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον η Ελλάδα να έχει βιώσιμο χρέος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί «τεχνικοί τρόποι» για τη μείωση του χρέους. Επίσης, επισήμανε ότι ολοκληρωμένη εικόνα για το χρέος θα παρουσιαστεί στην έκθεση της τρόικας.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι το ΔΝΤ έκανε ότι μπορούσε για τα ελληνικά δάνεια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να χορηγηθούν δάνεια με μηδενικό επιτόκιο προς την Ελλάδα.

Σόιμπλε: Θα βρούμε λύση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Τρίτης

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, στο Eurogroup της Τρίτης, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο γερμανός υπουργός επισήμανε ότι το προσχέδιο της τελευταίας έκθεσης της Τρόικα για την Ελλάδα δεν προτείνει πώς θα κλείσει αυτό το χρηματοδοτικό κενό.

«Αυτό είναι το πραγματικό έργο και θα το λύσουμε μέχρι την επόμενη Τρίτη. Θα ξεπεράσουμε την κρίση του ευρώ, αυτό θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα η οποία θα διαρκέσει για κάποιο καιρό», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.