ΤΑΙΠΕΔ: Προσανατολίζεται στην πώληση 100% του Ελληνικού

Πριν το τέλος του 2013 πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τον προτιμητέο επενδυτή

Στην πώληση του 100% της εταιρείας Ελληνικό προσανατολίζεται το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, αλλάζοντας την στρατηγική, η οποία αρχικά προέβλεπε την πώληση ποσοστού μέχρι 70%, σύμφωνα με την Καθημερινή...
Η αξιοποίηση του Ελληνικού αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα, καθώς η τρόικα πιέζει η σύμβαση παραχώρησης του ακινήτου να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2013. Στο σχέδιο Μνημονίου μάλιστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται ότι τα όποια έσοδα από την παραχώρηση του ακινήτου θα έλθουν τον Δεκέμβριο του 2013. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια συμφωνία με τον προτιμητέο επενδυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το γ΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η πρόθεση πώλησης ολόκληρης της εταιρίας θα  επιβεβαιωθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό αξιοποίησης του Ελληνικού αναμένεται να δώσει στους προεπιλεγέντες επενδυτές το Ταμείο, μέσα στην επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα έχουν περιθώριο μερικών μηνών να υποβάλλουν ο καθένας το δικό του επιχειρησιακό σχέδιο για την ανάπτυξη της έκτασης με βάση κάποια προαπαιτούμενα στοιχεία. Η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή -εφόσον το επιχειρησιακό του σχέδιο περάσει από την αξιολόγηση- αναμένεται να γίνει με βάση το προσφερόμενο τίμημα για την απόκτηση των μετοχών της εταιρείας Ελληνικό.

Σύμφωνα με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού προβλέπει τη δημιουργία πάρκου σε περίπου 2,5 εκατ. στρέμματα, ενώ τα υπόλοιπα 3,7 εκατ. στρέμματα θα αποτελέσουν χώρο αστικής ανάπτυξης.

Από αυτά, τα 2,5 εκατ. στρέμματα θα αξιοποιηθούν με τη μέθοδο της επιφάνειας για τη δημιουργία δημόσιων κτιρίων και χώρων, ενώ για τα 1,2 εκατ. στρέμματα που προορίζονται για οικιστική ανάπτυξη, η αξιοποίησή τους θα συμπεριλάβει την πώληση γης.

Πηγή: voria.gr