ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Η Ιπποκράτους «αδειάζει» μεγαλοπρεπώς τον υπουργό Οικονομικών, υποστηρίζοντας εμμέσως πως άλλα τους είπε εκείνος και άλλα η τρόικα… Ζητά δε την παρέμβαση της κυβέρνησης μετά την απόρριψη μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ.  

Προ δυσάρεστων εκπλήξεων βρέθηκε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στελέχη της Ιπποκράτους στη συνάντηση που είχαν με τους επικεφαλής της τρόικας. Παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (αμέσως μετά τη συνάντηση Σαμαρά-τρόικας), στην οποία ο.......
τελευταίος είχε αφήσει να εννοηθεί πως το «κενό» μεταξύ των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση και εκείνων που αποδέχεται η τρόικα, αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας παρουσίασαν τελείως διαφορετική εικόνα στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μίλησαν για άνοιγμα ύψους 6 δισ. ευρώ, αποδεχόμενοι ουσιαστικά μόνο τα μέτρα που αφορούν σε περικοπές εισοδημάτων, ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο 11,5 δισ.. Το γεγονός, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που ζητά τώρα παρέμβαση του πρωθυπουργού απευθείας στους δανειστές μας και όχι στην τρόικα, πράγμα που φέρεται να επιθυμεί και η Δημοκρατική Αριστερά.
Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε δεν αμφισβητεί τις υποχρεώσεις της χώρας με βάση τη σύμβαση, επιμένει όμως -κάτι που έκανε και ο κ.Βενιζέλος στη συνάντηση με την τρόικα χθες- ότι «υπάρχουν και όρια στις αντοχές της κοινωνίας και ιδιαιτέρως των μισθωτών και συνταξιούχων» και πως τα όποια μέτρα, θα πρέπει να ληφθούν με γνώμονα την εσωτερική δικαιοσύνη και όχι με οριζόντιο τρόπο. Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα, την αποφυγή της κατάρρευσης της κοινωνίας και την ανακοπή του «κινδύνου εκφασισμού» της, που έχει αρχίσει να γίνεται ορατός.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε και χθες την ρήτρα βαθύτερης ύφεσης που ανοίγει τον δρόμο της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και προβλέπεται ήδη από την ισχύουσα σύμβαση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας μάλιστα φέρονται να μην την αμφισβήτησαν, επιμένοντας όμως να «κλείσει» τώρα το συνολικό ποσό των μέτρων και όχι αυτά να ληφθούν αργότερα μισά-μισά. Ο κ.Βενιζέλος τέλος, επανέλαβε την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης της δόσης του δανείου, στήριξης των δανειστών μας στη λήψη αναπτυξιακών μέτρων για την χώρα και σύνδεσης των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ με την Ελλάδα που βρίσκεται σήμερα εκτός αγορών.